Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Mobilität ohne Grenzen (INTERREG EMR)

Looptijd: van 1 juli 2009 tot 30 juni 2014

Versterking van het grensoverschrijdend openbaar vervoer Voor het bevorderen van de economische en regionale ontwikkeling is de Euregio Maas-Rijn afhankelijk van een efficiënte transportinfrastructuur van hoge kwaliteit. Het platform “geïntegreerd openbaar vervoer” werd in 2003 in het leven geroepen en vormt nu de basis voor het huidige INTERREG IV-A project “M³ - Mobiliteit zonder grenzen in de Euregio Maas-Rijn” waarvan belangrijke resultaten verwacht worden.   Euregionaal tariefsysteem: klanteninformatie & marketing op euregionaal niveau Ter ondersteuning van het euregionaal tariefsysteem wordt de consumenteninformatie verbeterd en het aantal verkooppunten uitgebreid. Door middel van een centraal internetportaal is de meertalige klanteninformatie in de toekomst niet alleen beschikbaar op de website zelf, maar bijvoorbeeld ook bij de bestaande ticketautomaten. In de toekomst zullen klanten op een eenvoudige manier een vervoerbewijs kunnen kopen via het internetportaal.   Uitbreiding van de regionale grensoverschrijdende spoorwegen Uiteraard moet de infrastructuur aangepast worden aan de behoeften van de klant. De grootste gebreken zijn er momenteel tussen de regio Aachen en de provincie Limburg.   Nederlandse partner in dit project: - Provincie Limburg NL Limburglaan10, NL-6229 GA Maastricht Postbus 5700, NL-6202 MA Maastricht Contactpersoon: De heer Drs. Franc W. M. Span (Afbeldingshoofd afdeling Mobiliteit) fwm.span@prvlimburg.nl

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen