Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Moleculaire printer voor biomedische applicaties

Looptijd: van 1 november 2016 tot 31 oktober 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Moleculaire printer voor biomedische applicaties; doorbraak in betaalbare menselijke diagnostiek middels gepatroneerde anti-fouling.

De voorgestelde R&D samenwerking van innovatieve 3 MKB-ers (InnoPhysics BV, LipoCoat BV, Axxicon Moulds Eindhoven) beoogt de kostprijs van menselijke Point of Care (POC) diagnostiek wezenlijk te verlagen en tegelijkertijd de productie yield & functionaliteit te verhogen middels de integratie van microplasma (InnoPhysics) en innovatieve hydrofiele, anti-fouling coating (LipoCoat) in een twee-staps (activatie waarna depositie) & enkel stap (directe depositie) moleculaire printer. Axxicon Moulds Eindhoven is Nederlands’ meest gerenommeerde spuitgieter en heeft haar wortels in de fabricage van BluRay discs en DVDs en inmiddels ook in de fabricage van spuitgietmatrijzen en het spuitgieten van plastic microfluïdische consumables. Middels dit project zal Axxicon een toonaangevende speler worden in de microfluïdica wereld, met name door haar capaciteit om de oppervlakken van hoog preciese, microfluïdische structuren lokaal te kunnen modificeren. Axxicon denkt €5mn aan microfluidische producten te kunnen omzetten. Innophysics, Lipocoat en Axxicon zullen met de hier ontwikkelde technologie tot de belangrijkste spelers gaan behoren op het gebied van oppervlaktemodificatie van plastic microfluïdische consumables.

Technologisch vernieuwend is de vertaling van twee separate, uniforme behandelingen (plasma, anti-fouling coating) naar digitaal, lokaal, selectieve behandeling in een stap met als doel innovatieve POC haalbaar en betaalbaar te maken (b.v. Philips Handheld Diagnostics Nl, Biosurfit Po, BlueSense Diagnostics De, 1 drop Diagnostics Swi). Door de bundeling van krachten kunnen de in R&D markt actieve start-ups InnoPhysics en LipoCoat de stap maken naar scale-ups omdat meer kennis wordt gedeeld en samengevoegd waardoor hoog volume applicatie bediend kunnen worden. Er wordt waarde gecreëerd in regio Zuid en Oost op gebied van “Life Sciences and Health” met cross-over naar “High Tech Systems and Materials” en “ Chemie”.

Het centrale doel van dit project is dan ook om samen met genoemde partners en hun verschillende expertises, “proof of concept” te genereren dat met relatief eenvoudige en flexibele moleculaire print-technologieën en innovatieve oppervlakte coatings een prototype bio(medische) POCT sensor gemaakt kan worden, in eerste instantie voor polycarbonaat (PC) CD-gebaseerde spin-fluïdische diagnostiek.

Dr.ir. Alquin Stevens en Ir. Hugo de Haan (beide InnoPhysics) en Dr.ir. Jasper van Weerd (LipoCoat) leiden dit project en zijn complementair m.b.t het oplossen van de coating problematiek. Axxicon is de derde partner, en heeft ruime ervaring met CD/DVD matrijzenbouw en spuitgieten, en maakt momenteel een slag van CD/DVD naar betaalbare diagnostiek middels spuitgieten. Penvoerder InnoPhysics heeft ruime ervaring in nationale en internationale R&D samenwerking.
InnoPhysics en LipoCoat zijn zelfstandig uniek in niche markten(en middels patenten beschermd), maar de combinatie van patroneerbare plasma, chemie en diagnostiek is nog unieker; bij slagen van R&D veelbelovend in de vertaalslag van grote, dure (buitenlandse) machines (Siemens, Abbott, Coulthard) naar in Nederland ontwikkelde betaalbare POC diagnostiek.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen