Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Mooring Ropes

Looptijd: van 11 december 2008 tot 31 december 2012

Booreilanden in de open zee worden aan de oceaanbodem vastgelegd door middel van kabels. Hoe dieper in de oceaan, des te langer de kabel. Deze kabels kunnen worden gemaakt uit staal, maar als ze te lang worden, dan breekt de kabel onder zijn eigen gewicht. Daarom gebruikt met polyester (PET) kabels. Het is echter niet mogelijk om de lengte van PET kabels ongelimiteerd op te voeren. Daarom is er steeds meer behoefte aan extra sterke garens om deze kabels van te maken.   Het project betreft het ontwikkelen van hoge sterkte polyestergaren voor de offshore, zogenaamde “deep sea mooring ropes”. Mooring ropes (“afmeerkabels”) worden gebruikt om boorplatforms op zeer grote diepte te verankeren.   Het project wordt in de volgende fasen uitgevoerd: 1.      In de eerste fase worden de garen ontwikkeld en getest; 2.      De ontwikkelde garen worden in elkaar gevlochten tot een zogenaamde “subrope” (vergelijkbaar met touw). Deze zal moeten worden getest, aangezien de eigenschappen van de subrope anders zijn dan van het enkelvoudige garen; 3.      Een aantal subropes worden samengevoegd tot een volledige meerkabel (mooring rope). Deze mooring rope zal vervolgens weer getest moeten worden.  

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen