Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Multiflex-installatie: upcycling city 2.0

Looptijd: van 19 oktober 2018 tot 31 mei 2022
Multiflex installatie

In 2050 moet Nederland compleet gestopt van het aardgas af zijn. Dit is een omvangrijke opgave omdat het gebruik van aardgas sterk verweven is in de maatschappij. Een goed, betaalbaar en inpasbaar substituut vinden is daarmee ‚‚n van de grootste uitdagingen voor de energietransitie in Nederland.

Alternatieven voor aardgas moeten concurreren met de lage prijs van aardgas. Binnen het ?Upcycle City 2.0?-project willen de samenwerkingspartners een innovatief productieproces realiseren waarmee een hoogwaardige biopellet kan worden geproduceerd uit laagwaardige houtige biomassa. Deze biopellet kan worden gebruikt als substituut voor aardgas voor de verwarming van woning- en utiliteitsbouw.

Binnen het project willen de samenwerkingspartners, gezamenlijk met eindgebruikers in de tuinbouw en industrie, demonstreren dat deze pellet hetzelfde gebruiksgemak en comfort kan bieden als aardgas. De prijs van de biopellet is echter hoger dan de prijs van aardgas.

In het project worden de biopellets op industri‰le schaal getest, om daarmee het productieproces en eindproduct te valideren. Daarna worden de pellets gecertificeerd als zijnde een duurzaam alternatief voor aardgas, en komen de pellets in aanmerking voor SDE+-subsidie. Hierdoor wordt de prijs lager dan die van aardgas.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen