Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Museum Fort 1881

Looptijd: van 13 oktober 2014 tot 31 december 2015
Museumfort 1881

Het Fort Maasmond in Hoek van Holland ligt diep verscholen in de Hoekse Duinen en is het best bewaarde fort in zijn soort. Het werd gebouwd in de periode 1881-1889 om de monding van de Nieuwe Waterweg bij aanvallen vanuit zee te beschermen.
Het Fort werd nog tot 1978 voor militaire doeleinden gebruikt, waarna het sinds de jaren tachtig verder ging als museum. Lange tijd werd een symbolische huur betaald. Inmiddels moet de particuliere huurder een kostendekkende huurprijs betalen. Daardoor dreigde het museum de exploitatie niet meer rond te krijgen. Om als museum te kunnen overleven werd een professionaliseringsplan uitgevoerd, mede met het oog op de eisen van de hedendaagse museumbezoeker.

Kansen voor West ondersteunde de inhaalslag van dit ‘museum Fort 1881’ door bij te dragen aan het opzetten van vijf thematische routes: over het leven in het fort voor WOII, de meidagen van 1940, de bouw en bewapening, het gebruik door de Duitsers in de oorlog, waarbij het deel uitmaakte van de Atlantikwall en over de historische impact van het Fort op zijn omgeving. Voor het optuigen van deze deeltentoonstellingen werd nader historisch onderzoek gedaan en werden ontbrekende collectiestukken en beeldmateriaal verzameld. In de ‘B-koepel’ kwam een 360 graden-theater. De bijdrage is verder gebruikt voor een nieuwe ingang en nieuwe buitenverlichting, voor een informatie- en ontvangstbalie en voor promotionele activiteiten.
Het Fort werd met recht een culturele onderneming, waar de museumbezoeker even welkom is als een aanstaand echtpaar voor hun trouwfeest of de ondernemer voor zijn bedrijfsfeest.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen