Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Mycelium Biocomposiet als platdakisolatie

Looptijd: van 4 januari 2021 tot 30 september 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Binnen dit EFRO Valorisatie 2021 project zullen FS-Insulation en MyCellTech, begeleid door subsidieadviesbureau ASQA Subsidies, een geautomatiseerde pilot productielijn engineering en bouwen waarmee op industriële schaal het halffabricaat mycelium biocomposiet verwerkt kan worden tot marktklare biocomposiet platdakislolatieplaten. De innovatieve pilot-productielijn, samengesteld uit verschillende innovatieve productietechnieken, zal demonstreren dat het dakisolatieproduct tegen een marktconforme kostprijs geproduceerd kan worden waardoor het tegen een concurrerende prijs in de markt gezet kan worden.

Het op een innovatieve manier omzetten van groene reststromen door middel van mycelium naar een duurzaam, hoogwaardig isolatiemateriaal is een slimme oplossing wat het gebruik van petrochemische grondstoffen voor de productie van dakisolatiemateriaal overbodig maakt. Hiermee faciliteert het projectconsortium een kans voor de Nederlandse bouwsector om een zeer gebruikelijk, maar ook uitermate milieubelastend proces fundamenteel te verduurzamen, en zo een impuls te geven aan de verduurzaming van de bouwisolatiemarkt. Gezien de karakteristieke eigenschappen van het innovatieve isolatiemateriaal is het goed mogelijk dat het een marktstandaard wordt. Het dakisolatiemateriaal wat FSI en MCT ontwikkelen is volledig biobased en circulair, en doet qua eigenschappen (intrinsieke sterkte, waterdoorlaatbaarheid, vlamwerend, marktconforme prijzen en milieutechnische aspecten) niet onder aan de gebruikelijke petrochemische en minerale isolatiematerialen die in de huidige markt de standaard zijn.

Het valorisatieproject zal resulteren in geoptimaliseerde operationele procedures en proces- en engineeringdata die relevant zijn voor de opschaling naar een duurzaam, industrieel productiesysteem. De installatie is representatief voor verdere opschaling naar een commerciële schaal. De projectresultaten resulteren hiermee in een definitief ontwerp van de commerciële productielijn waarmee volledig geautomatiseerd platdakisolatieplaten geproduceerd kan worden. Naast de opschaalbare productietechnologie die is ontwikkeld, hebben FS-Insulation en MyCellTech ook een definitief receptuur ontwikkeld voor het mycelium biocomposiet isolatiemateriaal met een Lamda waarde van 0.036 en beschikken de bedrijven over resultaten en analyses van de prototypes die getest zijn in praktijkproeven. Na afloop van het project kunnen de partners FS-Insulation en MyCellTech gezamenlijk zeer snel stappen maken om het proces op te schalen naar commerciële productie.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen