Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Nationaalparkregio MeinWeg (INTERREG D-NL)

Looptijd: van 3 april 2009 tot 30 juni 2013
Plattegrond van de locatie van het project

 

De Meinweg ligt aan beide kanten van de grens in de Nederlanse provincie Limburg en de Duitse districten Heinsberg en Viersen (Noordrijn-Westfalen). In het project werden onder andere grensoverschrijdende, gecombineerde natuurbelevenis-, archeologische en zogenaamde NatuurSmaakRoutes ontwikkeld.

Bovendien werden in coöperatie met de Natur- und Umweltschutzakademie NRW (NUA) 18 Nederlandse en 12 Duitse deelnemers in een workshop opgeleid tot gecertificeerde, grensoverschrijdende natuur- en landschapsgids binnen de "Nationaalparkregio MeinWeg". Ook de Horeca in de nationaalparkregio werdt bij het project betrokken: Gecertificeerde gastheren van de Nationaalparkregio MeinWeg bieden hun gasten bijzondere arrangementen aan.

Het landschappelijk bijzonder aantrekkelijke Meinweggebied beschikt over een rijke geschiedenis die o.a. op het eeuwenlang gemeenschappelijk gebruik van de gemene gronden berust. Daarbij bezaten zowel Nederlanders als Duitsers gemeenschappelijke gebruiksrechten (markgenootschap). De naam Meinweg duidt dan ook op dit gemeenschappelijk gebruik.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen