Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Natuurbrug 'Zandpoort'

Looptijd: van 1 mei 2009 tot 31 december 2015

De Nederlandse kustduinen zijn als geheel van internationale betekenis voor zowel natuur als recreatie. Door de enorme toename van de infrastructuur dreigen natuurgebieden, waaronder de kustduinen, geïsoleerd te raken. Met alle negatieve gevolgen van dien voor de dier- en plantsoorten die daar voorkomen. Nationaal Park Zuid-Kennemerland, provincie Noord-Holland, gemeente Zandvoort, PWN, Natuurmonumenten en Waternet realiseren, met financiële steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Nationale Postcodeloterij, voor eind 2013 Natuurbrug Zandpoort.

De natuurbrug komt over de Zandvoortselaan in de gemeente Zandvoort en vormt een belangrijke schakel bij het verbinden van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Door de aanleg krijgen dieren en planten meer ruimte en een groter aaneengesloten leefgebied. Natuurbrug Zandpoort is ook toegankelijk voor fietsers, ruiters, rolstoelgangers en wandelaars. Het gaat hierbij om het landelijke en regionale fiets-, wandel- en ruiterpadennetwerk, zowel in noord-zuid richting als tussen binnenland en kust.

Er zijn ook ecoducten over de Zeeweg en over het spoor tussen Zandvoort en Haarlem in voorbereiding. Met de drie bruggen ontstaat een aaneengesloten duingebied van meer dan 7000 hectare. Ruim baan voor plant en dier!

De aanleg van Natuurbrug Zandpoort is gestart en de brug is naar verwachting eind 2013 gereed.

Samenwerking tussen : provincie Noord-Holland, PWN., Waternet (gemeente Amsterdam), Waternet (in natura), Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Natuurmonumenten.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen