Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Natuurvezel versterkte biodegradeerbare compounds voor technische toepassingen

Looptijd: van 20 februari 2021 tot 30 september 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Milieuvervuiling door microplastics vormt een groot probleem in de maatschappij. In totaal komt in de EU naar schatting tussen 75.000 en 300.000 ton microplastics per jaar in het milieu terecht. Dit is voornamelijk het geval bij kunststoffen die slijten door gebruik of onderhoud. Door slijtage komen minuscule deeltjes kunststof in het milieu terecht. Voorbeelden van slijtageproducten zijn borstels in schoonmaakmachines van de gemeentediensten, trimmerdraden in maaimachines, pluis van visnetten, maar ook de infills van kunstgrasvelden. Er zijn helaas nog geen vervangbare duurzame biodegradeerbare compounds voor de vervaardiging van dit soort producten. Dit komt met name door de hoge eisen van mechanische eigenschappen, slijtvastheid en veerkracht die aan de genoemde technische toepassingen worden gesteld. Daarnaast is de huidige kostprijs van de biopolymeren ook te hoog waardoor het gebruik van deze biopolymeren vaak niet rendabel is. De vraag naar biodegradeerbare alternatieven van conventionele kunststoffen stijgt echter vanwege het verhoogde bewustzijn van de maatschappij met betrekking tot duurzaamheid en circulariteit.

Het doel van Senbis Polymer Innovations, begeleid door subsidieadviesbureau ASQA Subsidies, is om binnen onderhavig project een compoundeertechnologie te ontwikkelen waarbij procesprecepturen van biodegradeerbare compounds voor verschillende hoogwaardige technische toepassingen wordt ontwikkeld. Senbis Polymer Innovations B.V. is een innovatieve organisatie die voorop loopt in de markt met de ontwikkeling van natuurvezel versterkte biodegradeerbare compounds voor technische toepassingen. Senbis haar eerder verkregen kennis is van grote waarde als uitgangspunt voor onderhavig project. Door middel van dit project zal Senbis Polymer Innovations in staat zijn om biodegradeerbare compounds te ontwikkelen voor verwerking tot biodegradeerbare infills en technische monofilamenten met hoge mechanische eigenschappen die vergelijkbaar zijn met niet-duurzame alternatieven. Senbis verwacht in deze toepassingen voornamelijk PE en PP grondstoffen te vervangen. Er is dus voor Senbis sprake van een grote markt in de vervangingsmarkt. De ontwikkelingen zullen daarnaast resulteren in een product met lagere kostprijzen ten opzichte van de huidige biopolymeren.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen