Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

NeCEN Open Access

Looptijd: van 3 augustus 2009 tot 1 juli 2013
NeCEN

Grote stap voorwaarts voor toepassingsgerichte materiaalstudies

Het Nederlands Centrum voor Elektronen Nanoscopie (NeCEN) is een consortium van de belangrijkste Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen op life science gebied. Deze faciliteert het ontwikkelen van nieuwe strategieën ter preventie, diagnostisering en behandeling van ziektes. NeCEN heeft mede met hulp van Kansen voor West een cryo-transmissie elektronenmicroscoop aangeschaft. Deze staat opgesteld op het Leidse BioScience Park, waar NeCEN een open onderzoeksvoorziening heeft ingericht met ‘state of the art’ elektronenmicroscopie voor het biomedisch bedrijfsleven. Daar krijgt onder de naam NeCEN Open Acces naast de wetenschappelijke wereld nu ook de private sector de kans om zijn R&amp,D-activiteiten veel efficiënter en nauwkeuriger uit te voeren.

Deze ook voor het bedrijfsleven opengestelde multidisciplinaire werkomgeving is inmiddels uitgerust met een tweede cryo-transmissie elektronenmicroscoop. Dit nieuwste type microscoop kan tot op een tot voor kort onhaalbaar gedacht detaillistisch niveau complexe structuren in de cel onderzoeken onder cryogene (extreem koude) omstandigheden. Deze microscoop kan bovendien op afstand worden bediend van overal in de wereld. Voor een verdere positionering van het centrum heeft NeCEN zich via nieuwsbrieven, open dagen en bijdragen op vele wetenschappelijke conferenties gepresenteerd aan zowel de private als publieke wetenschappelijke sector in binnen en buitenland. Het blijkt daarbij, dat bedrijven minstens zo veel belangstelling te hebben voor deze nieuwe onderzoeksmethode als de academische wereld.

Samenwerking tussen : Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de TU Delft, Het Erasmus Medisch Centrum, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen, het Nederlands Kanker Instituut, FOM/AMOLF en de TU Eindhoven.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen