Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Nieuw- en verbouw Biosafety level 3 dierfaciliteit

Looptijd: van 14 maart 2011 tot 31 december 2015
Bio Safety

Onderzoek op hoog niveau naar voor de mens besmettelijke dierziekten

In Lelystad wordt al sinds 1970 onderzoek verricht naar veterinaire infectieziekten. Dat gebeurt in de ‘High Containment Unit’ (HCU), in een pand aan de Houtribweg. Daar wordt als enige in Nederland onderzoek gedaan naar voor dieren besmettelijke ziekten als mond-en-klauwzeer en varkenspest. Dit alles gebeurt onder de strengste veiligheidseisen.
Kansen voor West verstrekte subsidie voor het uitbreiden van het pand voor een nieuwe onderzoeksfaciliteit met het veiligheidsniveau ‘humaan BSL3’ (Bio Safety Level). Dat betekent dat het Central Veterinary Institute (CVI) van Wageningen UR nu ook onderzoek kan doen naar de preventie en bestrijding van infectieziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens (zoönosen). Denk in dit kader aan bacteriën en virussen, die Q-koorts, vogelgriep en Rift Valley Fever veroorzaken. De uitbreiding is technisch beveiligd tot het op één na hoogste veiligheidsniveau. Dat betekent dat medewerkers en mensen van buiten zich optimaal beschermd weten tegen de ziekteverwekkers. Ook kunnen er geen bacteriën en virussen naar buiten ontsnappen.

Het vroegtijdig kunnen ingrijpen op potentiële risico’s van een dierziekte-uitbraak is voor Nederland, als groot exporteur van agrarische producten, van een ongekend economisch en sociaal belang. Met de nieuwe nationale onderzoeksfaciliteit gericht op zoönotische infectieziekten wordt een belangrijk ‘gat’ gedicht.'Onderzoek op het gebied van op mens overdraagbare ziektes als Q-koorts en vogelgriep is nu mogelijk op een hoog veiligheidsniveau.'

Samenwerking tussen : gemeente Lelystad, provincie Flevoland, ministerie EL&I, universiteit Wageningen UR/CVI.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen