Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Nieuwe energie voor Groenoord

Looptijd: van 1 augustus 2019 tot 31 december 2023
Groenoord

Woningcorporatie Stichting Woonplus Schiedam werkt samen met gemeente Schiedam, provincie Zuid-Holland en diverse andere partijen hebben een lokale green deal gesloten met als doel de wijk Groenoord voor 2030 geheel aardgasvrij te maken.

Groenoord werd in de jaren ’60 gebouwd. Er is veel hoogbouw, de woningdichtheid is hoog en er is weinig variatie in typen woningen. Woonplus bezit ongeveer 58% van alle woningen.
Groenoord ligt naast de LON, de hoofdtransportleiding van restwarmte van de afvalverbranding in Rozenburg naar het warmtenet van Rotterdam. Uit onderzoek blijkt de ontwikkeling en uitrol van een warmtenet de goedkoopste manier om de wijk aardgasvrij te maken.

De subsidie is bedoeld voor de eerste fase van het project. Hierin worden 915 woningen op het warmtenet aangesloten. Dit is de cruciale eerste fase in de uitrol van het warmtenet. Als dit slaagt volgt de rest van de wijk.


Het aardgasvrij maken van Groenoord zal resulteren in een grootschalige reductie van de CO2 uitstoot van de wijk: wanneer het warmtenet is uitgerold voor de hele wijk zal de gebouw gebonden CO2 uitstoot van de wijk zijn verminderd met 6.736 ton per jaar, oftewel een afname van 49%.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen