Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

NXG

Looptijd: van 2 januari 2018 tot 31 december 2019
Plattegrond van de locatie van het project

Chronische wonden zijn voornamelijk een probleem voor ouderen De definitie van een chronische wond is door de regel een wond die langer dan 8 – 12 weken blijft bestaan waarbij nauwelijks of geen verbetering optreedt. Wondmonitoring is van belang bij alle leeftijdsgroepen en bij de toenemende gevallen van Diabetes type 2. Chronische wonden helen niet op dezelfde wijze als normale wonden en soms geheel niet. Constante monitoring van chronische wonden is nodig om het helingsproces te evalueren en gedurende de behandeling te kunnen beslissen over eventuele bijstelling van therapie en/of medicatie op het behandelingsvlak. Om deze wonden te monitoren en behandelen zijn er in de huidige situatie kostbare en tijdrovende doktersafspraken nodig. Om de wonden te analyseren worden er in de huidige situatie simpele verschillende analoge meetmiddelen gebruikt. Uit onderzoek van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat wondzorg inefficiënt plaats vindt en dat er een gebrek aan kennis is met betrekking tot het onderwerp. De NXG zou de problemen met betrekking tot veelvuldige doktersafspraken, patiënten vervoer, verschillende meetsystemen en inefficiënte werkmethodes kunnen oplossen.

NXG staat voor Next Generation Wondmonitoring. Door de ontwikkeling van moderne technologieën wordt wondmonitoring op zowel het niveau van de eerste lijn als in een thuis(-zorg)situatie mogelijk met een verlaging van medische risico’s en kosten bewerkstelligt. Zo nodig kan er snelle interventie en bijstelling bij afwijkende genezing plaats vinden. Patiënten krijgen hierdoor meer regie over hun eigen leven en tevens wordt voornamelijk complexe wondzorg hierdoor efficiënter en minder patiënt belastend. Door middel van een klein, handzaam, contactloos mobiel optisch en elektronisch systeem wordt nauwkeurige en relevante wondinformatie met een enkele druk op de knop automatisch verzameld en kan dit op afstand direct worden gedeeld met alle betrokken zorgverleners.

De hoofddoelstelling van het project is het ontwikkelen van de NXG inclusief bijbehorende digitale infrastructuur. Het complete systeem zal zeer gebruikersvriendelijk zijn. Het systeem zal de integratie en combinatie van softwaresystemen en hardware naadloos verbinden. Door middel van de ontwikkeling van prototypes in combinatie met (klinische) testen en pilots zal de technische en organisatorische validatie van het beoogde systeem moeten worden aangetoond. Door deze validatie zal een markttoetreding en een voortzetting van de businesscase moeten worden behaald.

De NXG zal als een ultraportable apparaat worden vormgegeven, met als basis een smartphone gecombineerd met een click-on unit. De smartphone beschikt over de benodigde camera, beeldscherm, communicatiemogelijkheden en fungeert als minicomputer met onder andere specifieke wondanalyse-software. De click-on unit zal moeten beschikken over verschillende lasers en high power lichtbronnen om met het oog niet zichtbare wondverschijnselen te kunnen meten. Door middel van deze te ontwikkelen hardware softwaresystemen worden beeldopnamen van de wond gemaakt, geanalyseerd en automatisch vergeleken met vorige opnamen en de (genezings-)verschillen getoond. Hiermee zullen wondkleuren, wondvormen, wonddiepte(-profiel), wondvochtigheid en de veranderingen van deze parameters gemeten, geanalyseerd, opgeslagen en getoond worden. Het systeem is bedoeld om te kijken en te meten op afstand. De NXG stelt geen diagnoses, maar geeft diagnose meetgegevens.

De combinatie van hardware en software is in dit project uitermate belangrijk. Er zullen oplossingen ontwikkeld moeten worden op basis van Machine Vision en algoritmes om de camera, lasers, led’s, wireless-voorzieningen, beeldopslag en- verwerking/analyses, schermpresentaties, etc. te laten functioneren op een adequate wijze met een snelle responstijd. Er zal bedieningssoftware ontwikkeld worden om de gebruiker van de NXG te kunnen laten doen en zien wat nodig is. De wonddata moeten centraal worden opgeslagen en geautoriseerd gedistribueerd en externe gebruikers moeten op heel verschillende wijzen “mee kunnen kijken”. Waarvoor speciale ‘Vaste Station’ software ontwikkeld wordt, die deels een PC-afgeleide kan zijn van de NXG software.

De verschillende kennis, ervaring en knowhow van het drietal projectpartners is zodanig complementerend dat hiermee alle aspecten van de ontwikkeling van de NXG worden opgevangen. Alle partijen hebben een ruime ervaring in hun vakgebied.

In de huidige wondzorgmarkt zijn er momenteel geen systemen verkrijgbaar die qua functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid kunnen wat met het beoogde eindresultaat van de NXG zou moeten kunnen. Wanneer het project succesvol afgerond wordt, wordt er een gamechanger gecreëerd.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen