Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

OBM+ Friesland en OBM+ Drenthe / Groningen

Looptijd: van 10 maart 2009 tot 31 augustus 2014

Het project betreft de oprichting van twee Opleidingsbedrijven Metaal plus (OBM+). Eén in Fryslân en één voor Drenthe en Groningen samen. Een OBM is een landelijk initiatief vanuit de sector metaal. Een OBM is een makel en schakelkantoor tussen bedrijfsleven onderwijs. De kerntaken van het OBM zijn:         Bedrijven stimuleren tot – en ondersteunen bij op- en bijscholing van werknemers; Leerlingen en aspirant-medewerkers voor de sector te werven; Werknemers voor de sector behouden. In Nederland zijn inmiddels elf OBM’s gerealiseerd. In Noord-Nederland zijn nog geen OBM’s. De Koninklijke Metaalunie wil in het Noorden twee OBM’s oprichten, en hier een plus (+) op zetten door extra inspanningen te leveren. Inspanningen die als plus nodig zijn om op het structurele tekort aan gekwalificeerd personeel in te spelen. De plus-activiteiten zijn:   Stimuleren werkgevers Metaal tot opleiden en scholing personeel; Ondersteunen leidinggevenden bij het boeien en binden van personeel; Opzetten organisatie voor collegiale in- en uitleen; Werkzoekenden toe leiden naar een baan in de Metaalbewerking Opzetten voorziening waarbij werknemers opgeleid worden om tijdelijk als gastdocent les te geven binnen het onderwijs; Stimuleren instroom door jongeren en ouders met de Metaal bekend te maken; Ontwikkelen website. Het bestuur van de Koninklijke Metaalunie district Noord heeft de volgende doelstellingen:   imagoversterking van de metaal; aansluiting onderwijs, scholing en arbeidsmarkt; technische innovatie. Deze doelstellingen hebben alles te maken met het structureel tekort aan gekwalificeerd personeel die wordt voorzien in de metaalsector, ondanks de huidige economische situatie. De instroom in de opleidingen in het Noorden is onvoldoende om alleen al de uitstroom vanwege pensionering te compenseren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen