Het onderzoek
De doelstelling van dit project is het ontwikkelen van een methode voor het economisch rendabel vangen van glasaal bij rioolwaterzuiveringen (RWZI’s). Ten goede aan het herstel van de aalstand en de visserij in de Nederlandse binnenwateren.
Uit een literatuurstudie blijkt dat het zeer aannemelijk is dat het RWZI gezuiverde water (het RWZI effluent) een aantrekkende werking heeft op glasaal. In de maanden april en mei 2013 heeft Visserij Service Nederland bij vier lozingspunten van effluent van RWZI’s onderzoeken uitgevoerd naar de aanwezigheid en vangbaarheid van glasaal. Het glasaalaanbod is bemonsterd met een kruisnet of glasaalkuil. Daarnaast is getest of de glasaaldetector en glasaalkub geschikt zijn voor het vangen van glasaal.
Conclusie
Het is zeer aannemelijk dat glasaal wordt aangetrokken door effluentpluimen van RWZI’s. Op locaties met een groot glasaalaanbod is het mogelijk om economisch rendabel op glasaal te vissen. Het kruisnet is dan het meest geschikte vistuig. Na enkele technische aanpassingen kan met de glasaaldetector ook economisch rendabel op glasaal gevist worden.
Verder kan het vangen en overplaatsen van glasaal als mogelijke maatregel voor aalherstel worden ingepast in het toekomstige Nederlandse aalbeheer. Eventueel kan de effectiviteit van een vismigratievoorziening vergroot worden door gebruikt te maken van de aantrekkende werking van het effluentwater op glasaal