Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontdek Academisch Franeker - Toen en nu

Looptijd: van tot 31 december 2020

Kom op zaterdag 5 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap naar De Academie van Franeker! 

De Academie van Franeker en haar vrijwilligers verzorgen tijdens dit weekend een college over de Franeker Universiteit en een rondtocht langs de oude universiteitsgebouwen, de voormalige ‘hortus botanicus’ en de oudste studentenkroeg van Nederland ‘De Bogt fen Gune’).

Het college wordt verzorgd in het huidige Academiegebouw door de bestuursvoorzitter van de Academie van Franeker, dhr. drs. E.A. van Zuijlen. De geschiedenis wordt toegelicht en daarbij ook uitgebreid stilgestaan bij de kleurrijke en bekende professoren en studenten die in de stad Franeker hebben gewoond en gewerkt/gestudeerd.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Museum Martena waar de geschiedenis van de Universiteit van Franeker nadrukkelijk aan de orde komt en je van de prachtige ‘universiteitscollectie’ kunt genieten en leren. Ook ben je natuurlijk van harte welkom in Het wereldberoemde Koninklijke Eise Eisenga Planetarium.

 

PROGRAMMA

De activiteit vindt plaats op zaterdag 5 oktober om 10.30 uur en 14.00 uur. Je kunt naast het college en de korte rondleiding zelf -voorafgaand of aansluitend- een bezoek brengen aan de musea.

PRIJS VAN DE ACTIVITEIT

  • College en korte rondleiding kost € 10,- (incl. koffie/thee)
  • Tarieven Museum Martena en het Planetarium zijn te vinden op de websites

Europa om de hoek is trotse partner van het Weekend van de Wetenschap.

afbeelding academie franeker

Franeker heeft een rijke academisch historie. Gesticht in 1585 als tweede universiteit in Nederland heeft de Universiteit van Franeker in het verleden een belangrijke en roemruchte rol gespeeld. Na de sluiting heeft het meer dan tweehonderd jaar geduurd tot in 2018 de Academie van Franeker is opgericht met als doelstelling het verleden te doen herleven en Franeker weer een rol te geven met kwalitatief wetenschappelijk en maatschappelijk relevant onderwijs en onderzoek.

 

Europese subsidie voor Academie van Franeker

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen