Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling Artistiek Robotmetselwerk

Looptijd: van 1 augustus 2016 tot 31 juli 2017
Plattegrond van de locatie van het project

"Altena beoogd met dit innovatieproject om moeilijk kunstzinnig metselwerk middels twee robots te realiseren zonder dat een vakkundig metselaar er aan te pas komt. Een ontwerp wordt vanaf een foto of schets geheel automatisch omgezet in een digitale steenplaatsingstekening, met draaihoeken en plaatsbepaling, zodat vervolgens door een metselrobot het ontwerp tot op de millimeter nauwkeurig kan worden gerealiseerd. We gaan dit proberen op twee manieren. Door het aanbrengen van de metsellijm los te koppelen van het plaatsen van de steen - een metselaar gebruikt ook twee armen/handen - kunnen we simpeler en efficiënter produceren. De robotarm wordt uitgerust een 3D-print kop - gelijk de experimenten met betonprinten - en een hulpstuk om stenen te stapelen. Daarnaast gaan we onderzoeken of het maken van een contramal van EPS een reële optie is. Deze contramal kan vervolgens vol gestapeld worden met stenen zodat elke steen zijn eigen positie en hoekverdraaiing heeft."

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen