Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling cytokine filter technologie

Looptijd: van 1 oktober 2020 tot 31 december 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Bij weefselschade of ernstige infecties door bacteriën of virussen (waaronder COVID-19) worden door de witte bloedcellen teveel ontstekingsbevorderende eiwitten, zogeheten cytokines, gevormd. Hierdoor raken organen beschadigd.
We willen kennis opdoen en technologie ontwikkelen voor een innovatief filterconcept waarmee selectief cytokines worden weggevangen. Het concept bestaat uit kunststof korreltjes (microbeads) waar een nauwkeurig ontworpen stukje DNA, een zogenaamde Aptameer, aan gekoppeld zal worden die specifiek cytokines herkent en bindt en zo onttrekt aan de circulerende vloeistof. Dit filter kan ingezet worden bij het zuiveren van bloed van een patiënt of bij het zuiveren van een vloeistof die bij donororganen gebruikt wordt

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen