Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling grootschalige inzet offshore getijstroomenergie

Looptijd: van 18 januari 2009 tot 30 november 2014
energiedijken

Het project stimuleert het ontwikkelen van kennis die barrières voor grootschalige inzet van getijstroomturbines op zee kan wegnemen, ondersteund door het uitvoeren van ondersteunende testen aan de hand van een realistische pilot Met dit project wil men onderzoeken hoe stromend zeewater gebruikt kan worden als duurzame energiebron.

Door getijstroomturbines in stromend open water te plaatsen, kan duurzame energie opgewekt worden. Deze ''windmolens onder water'' worden op zee aan drijvende of vaste frames verankerd. Het Tidal Testing Centre wil in samenwerking met industrie (Tocardo International, Bluewater Energy Services) en onderzoeksinstellingen (NIOZ, ECN, WMC, Marin, Deltares) onderzoek doen naar 'offshore' centrales in open zeegebieden. Ook de impact van getijstroom op het milieu en efficiënte installatie en onderhoud van de turbines worden onderzocht. Het samenwerkingsverband wil met dit project haar internationale positie in de getijstroomenergiemarkt fors versterken en duurzame werkgelegenheid realiseren.

Noord-Holland is omringd door water, daarom is dit voor de provincie een passende plek om onderzoek te doen naar getijstroomenergie. De onderzoeken vinden onder andere plaats in de kop van Noord-Holland bij Den Oever en in het Marsdiep bij Texel. Het Tidal Testing Centre sluit ook aan bij de plannen voor de toekomst van de Afsluitdijk, die een proeftuin wordt voor nieuwe vormen van duurzame energie.

Samenwerking tussen : Tidal Testing Centre, Tocardo, Bluewater, ECN, NIOZ, WL, MARIN, WMC en de Provincie Noord-Holland.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen