Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling Permanente Magneet Onderwatermotoren

Looptijd: van 20 mei 2015 tot 31 december 2015
Plattegrond van de locatie van het project

Marotechniek B.V. ontwikkelt een permanente magneet onderwatermotor (PM) in eerste instantie voor de baggersector. Het doel is om een energie-efficiëntere aandrijving te creëren en het vermogen in combinatie met toeren en koppel van de PM beter aan te laten sluiten bij de gewenste koppel/toerenkromme van de pomp (het werktuig) dan de huidige onderwater-draaistroommotoren. Hierdoor wordt energie bespaard, een bijdrage geleverd aan CO2 reductie en de werkgelegenheid krijgt een mooie impuls. De verwachting is dat de PM de gebruiker een aantrekkelijke energiebesparing tot mogelijk 5% oplevert, waardoor de PM zeer concurrerend wordt ten opzichte van een reguliere draaistroommotor. De PM kan veel compacter worden gebouwd, waardoor minder ruimte in beslag wordt genomen, minder gewicht en makkelijker is te installeren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen