Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling scanrobot voor sortering binnen high-mix high-volume industrieën

Looptijd: van 1 oktober 2017 tot 30 juni 2019
Plattegrond van de locatie van het project

Hoofdaanvrager: Shapeways B.V.
Medeaanvrager: Borges3D B.V.
Projecttitel: Ontwikkeling scanrobot voor sortering binnen high-mix high-volume industrieën
Topsector: High Tech Systemen en Materialen & ICT
Projectperiode: 01-10-2017 – 30-06-2017

Sinds een aantal jaren is 3D-printen (Additive Manufacturing – AM) een opkomende productiemethode. Shapeways B.V. is in aantallen prints per dag het grootse 3D-printbedrijf ter wereld. Het levert aan zowel consumenten, die met name enkele prints van eigen producten bestellen of producten die ze op de website kunnen vinden (en aanpassen), als aan bedrijven. Voor bedrijven is het 3D-printen met name interessant op gebieden als (rapid) prototyping tijdens productontwikkeling, het produceren van kleine batches (gelimiteerde oplagen) producten, of lokaal kunnen produceren.

Momenteel is Shapeways uit Eindhoven wereldwijd marktleider op het gebied van 3D-printing voor consumenten en bedrijven. Inmiddels heeft Shapeways al meer dan 10 miljoen unieke producten geproduceerd en levert deze dagelijks in 150 landen. Als productietechniek maakt Shapeways hiervoor voornamelijk gebruik van de Selective Laser Sintering (SLS), waarbij batches van verschillende 3D producten op basis van een veelheid aan opdrachtgevers van printjob gezamenlijk in containers van 30x30x30 cm worden geprint.

Het gevolg hiervan is echter dat de producten willekeurig uit de printer komen en achteraf weer handmatig moeten worden gematcht met de printorders, zodat producten bij de juiste klanten terecht komen. Dit is momenteel een handmatig proces wat veel tijd en geld kost, en uiteindelijke bedrijfsgroei voor Shapeways (en andere bedrijven in high-mix high-volume industrieën) limiteert.

In dit MIT-R&D-samenwerkingsproject ontwikkelen de projectpartners Shapeways en Borges3D gezamenlijk aan een geautomatiseerde scanoplossing, die het handmatige proces moet vervangen en zo kosten en tijd reduceert en verdere bedrijfsgroei (aansluitend bij de groeiende marktvraag) mogelijk maakt.

De beoogde automatisering van deze stap is zeer complex, door de grote variëteit aan modellen, de verschillen in oriëntatie, kleur, materiaal, afwerking en de beweeglijke componenten binnen een model. Beschikbare systemen op de markt zijn niet voor toepassingen als deze (high-mix high-volume) ontwikkeld en hebben weinig tot geen begrip van wat ze scannen (behalve het herkennen van een vorm) om om te kunnen gaan met deze variëteit. De beoogde oplossing moet hier verandering in brengen en gaat op die manier (ver) voorbij aan de huidige stand der techniek.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen