Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling Urban Farming principe

Looptijd: van 15 september 2016 tot 14 september 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Nederland staat bekend om haar tuinbouw prestaties en innovaties. Ondanks onze kleine oppervlakte speelt ons land niet alleen in relatieve zin, maar ook in absolute zin een grote rol op de internationale tuinbouwmarkt.

Urban farming, waarbij de teelt niet ver van de stad op uitgestrekte landbouwgrond wordt gedaan, maar geïntegreerd in de stad, dichtbij de gebruiker heeft het potentieel om deze rol fors uit te breiden.

Aanvragers hebben in een bijzonder laboratorium, zeer toepasselijk gesitueerd op het voormalig Floriade terrein te Venlo indrukwekkende resultaten bereikt met een bijzonder urban farming principe:

…Verticaal teeltsysteem voor groenten, fruit en kruiden met toepassing van meststoffen die vervaardigd worden uit zeewater en humusextracten, waarbij de planten geen ander medium nodig hebben om in te groeien dan de lucht…

De gewassen hangen daarbij boven elkaar in een speciale verticale voedingsbuis met hun wortels vrij in de lucht waarin aan de binnenzijde voedingsstoffen in (zee)waterdampvorm worden toegediend.

De eerste resultaten uit laboratoriumproeven zijn veelbelovend: een volledig energieneutraal 12 maal productiever kweekproces op onder besparing van 98% drinkwater.

Als dit concept kan worden doorontwikkeld tot een schaalbaar product dan heeft Urban Ponics het potentieel om een internationale doorbraak te bereiken op urban- en biofarming gebied met een impact potentieel dat vele tientallen miljoenen Euro’s omvat.

Bovendien kan grootschalige grondwater vervuiling als gevolg van inzinkende meststoffen volledig worden teruggedrongen en kan zeewater nuttig gemaakt worden voor irrigatie van gewassen.

Om dat te bereiken is het uitvoeren van onderhavig project, waarbij de in het laboratorium behaalde resultaten worden doorontwikkeld tot een werkend en vermenigvuldigbaar productconcept essentieel. Daarvoor is onder meer slimme automatisering van de voedingsparameters en (remote-) controle mechanismen een belangrijke voorwaarde.

Samenwerking met een partner die gepokt en gemazeld is in computerisering en automatisering van complexe processen is tevens een randvoorwaarde voor succes. Urban Ponics BV en Facility Support BV – ontwikkelen samen een oplossing om verticale teelttechniek ook buiten het lab mogelijk te maken.

Dit project sluit perfect aan bij de agenda voor Agrofood binnen RIS, in 1e instantie voor biologische teelt in Nederland, maar zeker voor het internationale topcluster Agrofood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen i.v.m. internationaal expanderen (internationalisering), naar ontwikkelingslanden toe.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen