Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling van biodegradeerbare engineering plastics

Looptijd: van 2 maart 2019 tot 1 maart 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Wereldwijd zijn er geen tot weinig kunststoffen welke voor technische toepassingen inzetbaar zijn en welke tevens biodegradeerbaar zijn. Buiten zeer specifieke kunststoffen met bijvoorbeeld een medische toepassing zijn er geen zogeheten engineering plastics aanwezig met hoge mechanische eigenschappen gecombineerd met biodegradatie onder normale omstandigheden. In veel sectoren zoals de bouw, landbouw, tuinbouw, visserij en groenvoorziening leidt het gebruik van niet degradeerbare engineering plastics, zoals PET en nylon, welke na gebruik en door slijtage een groot risico hebben om, al dan niet in minuscule deeltjes (genaamd microplastics), in het milieu terecht te komen. Senbis Polymer Innovations, welke in deze aanvraag wordt begeleid door ASQA Subsidies, start een valorisatieproject om met haar kennis en kunde in de polymeerchemie, middels een doorbraaktechnologie, nieuw biodegradeerbaar polyesteramidengranulaat te ontwikkelen met hoge mechanische eigenschappen en een lage kostprijs. Zo zal er een duurzaam en betaalbaar alternatief worden geboden aan een groot aantal sectoren welke nu nog afhankelijk zijn van niet-duurzame traditionele engineering plastics. Als dit project succesvol is en de resultaten worden opgeschaald dan zal dit een belangrijke oplossing bieden in het wereldwijde microplastic probleem.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen