Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling van een hightech oesterfarm op land

Looptijd: van 1 januari 2017 tot 31 december 2018

De aquacultuursector wordt wereldwijd steeds belangrijker voor de voorziening van visserij- en schelpdierproducten. Binnen de aquacultuur is de kweek van schelpdieren echter onderontwikkeld. Met name de vraag naar een onshore oesterkweeksysteem is in de afgelopen jaren enorm toegenomen door de uitbraak van de oesterboorder en oesterherpesvirus. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, omdat er een hoog kennisniveau is en er een groeiende interesse is naar hoogwaardige regionale schelpdierproducten. Hoewel de afgelopen jaren hoogwaardige kennis is gegenereerd (o.a. door WUR en HZ) op het gebied van schelpdierkweek en aquacultuur, blijft toepassing van deze kennis in nieuwe producten en processen achter in de Nederlandse schelpdiersector. In dit project wil Seafarm, samen met Murre Techniek, een kweeksysteem ontwikkelen waarin oesters kunnen opgroeien van broed (i.e. oesterlarfjes van enkele weken oud) tot een volwaardige oester.

Binnen het project zal er een hightech kweeksysteem worden ontwikkeld waarbij volledig wordt afgestapt van traditionele bewaarsystemen in tubs. Het beoogde duurzame kweekproces o.b.v. volledig geconditioneerde bassins waarin roterende frames worden gehangen met de oesters is revolutionair in de sector en wordt wereldwijd niet toegepast. Door het systeem volledig te conditioneren met behulp van een meet en regelsysteem, gereguleerd algen te doseren en daarnaast de natuurlijke omstandigheden na te bootsen door de oesters regelmatig te keren, ontstaat een product van hoge kwaliteit met een goede bolling aan de onderzijde, hoge mate van vleesgroei in de schelp en een goed geborsteld product. Door deze hogere kwaliteit benadert het product de kwaliteit van Gillardeau oester. Hierdoor kan een dubbele marktprijs worden gerekend.

Grootschalige binnendijkse kweek van oesters is tot dusverre nooit haalbaar gebleken door de hoge mate van handarbeid die nodig is. In een eerder uitgevoerde haalbaarheidsstudie (Onderzoek duurzame productietechnologie hoogwaardige oesters) is aangetoond dat de ontwikkeling van een dergelijk grootschalig kweeksysteem mogelijk is, mits vrijwel alle handelingen geautomatiseerd kunnen plaatsvinden en daarnaast goede afvoer van afvalstoffen mogelijk is. Binnen het project wordt een systeem ontwikkeld waarbij aan/kweek/afvoer, maar ook verpakken volledig geautomatiseerd plaatsvindt.

Aanvragers zijn voornemens een grootschalig systeem te ontwikkelen dat modulair op te bouwen is. Het uiteindelijke doel van Seafarm is het kweken van 5 miljoen oesters op jaarbasis. Door het sterk dalende aanbod en gelijkblijvende vraag is de druk op Seafarm groot om dit project te starten. Murre Techniek verwacht het systeem breed in de markt te kunnen zetten. De interesse vanuit de markt is groot en momenteel zijn er geen alternatieven op de markt. Uiteindelijk doel van dit R&D-samenwerkingsproject is het opzetten van een testopstelling om het werkingsprincipe voor het kweken en conditioneren van hoogwaardige en exclusieve oesters te demonstreren en het perspectief voor opschaling van het systeem aan te tonen. De unieke combinatie in de samenwerking van een aquacultuur onderneming met grote mate van ervaring met biologische processen en de technische inbreng van een partij die al tientallen jaren actief is in de ontwikkeling van innovatieve kweekoplossingen voor de visserijsector belooft een succesvolle oplossing.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen