Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Oosterschelde Tidal Power

Looptijd: van 1 december 2015 tot 30 juni 2019

Een groep van bedrijven en kennisinstellingen werkt, onder leiding van Tocardo, aan de doorontwikkeling van een getijdencentrale in de Oosterschelde stormvloedkering en de levering van stroom aan 1.000 Zeeuwse huishoudens.

De industriële partners van dit consortium vinden het daarnaast van groot belang om een brede maatschappelijke acceptatie van de technologie te bewerkstelligen. Belangrijk onderdeel van het project is daarom het onderzoek naar de omgevingseffecten van de getijdencentrale op natuur en milieu. De partners zijn aangesloten met als doel om onafhankelijke kennis op te bouwen en te delen en monitoring op te zetten en uit te voeren.

Zeeland heeft met inzet van OPZuid subsidie een aantal getijdenenergieprojecten opgezet zoals de Getijdencentrale in de Oosterschelde en het Tidal Test Centre in de Grevelingen. Er worden diverse nieuwe technieken ontwikkeld die gecombineerd worden met duurzame energieprojecten. Het Zeeuwse bedrijfsleven ontwikkelt en voert deze projecten uit, daarbij gesteund door de provincie Zeeland. Al deze projecten samen vormen de aanzet tot het Zeeuwse cluster ‘Energie uit Water’.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen