Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Oostvaardersplassen 'Voor iedereen toegankelijk'

Looptijd: van 13 november 2014 tot 15 december 2015
Natuurpark Lelystad

Dat er steeds meer bezoekers naar de Oostvaardersplassen zouden komen en dat dit gebied van Staatsbosbeheer daarop onvoldoende was ingericht stond als een paal boven water. Verschillende redenen verklaren de verwachte toestroom van bezoekers: de snelle groei van steden als Almere en Lelystad, het hogere voorzieningenniveau in de regio én films als ‘De Nieuwe Wildernis’, opgenomen in dit gebied. De Oostvaardersplassen zullen meer en meer ook het domein worden van dagjesmensen en niet alleen meer van de natuurliefhebbers pur sang. Om de stroom bezoekers in goede banen te leiden en het Oostvaardersplassengebied goed te etaleren werden diverse maatregelen uitgevoerd, waaraan Kansen voor West heeft meebetaald.

Zo werden het beheergebouw en Natuurbelevingscentrum aangepast aan de huidige eisen die aan een recreatief knooppunt worden gesteld. Er kwamen 120 parkeerplaatsen bij, zodat de auto’s niet meer in de berm hoeven te parkeren. Twee vogelkijkschermen werden toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn en in het vrij toegankelijke wandelgebied ‘de Driehoek’ is de bestaande groene wandelroute verhard. Door een onderscheid aan te brengen in verharde paden, semiverharde en onverharde paden is een zonering in publiek bereikt en daarmee een ‘natuurlijke’ spreiding over de diverse paden. Tot slot werden maatregelen genomen om bosvorming te stimuleren, wat betekent dat de grote grazers niet overal vrij spel krijgen om zo de biodiversiteit te behouden in dit moerasgebied.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen