Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

OP-SLEEP: Ontwikkeling Patiëntvriendelijke SLaap EEG Patch

Looptijd: van 1 juli 2019 tot 30 september 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Het doel van dit project is de ontwikkeling en marktvoorbereiding van een nieuwe polysomnografie systeem voor onderzoek naar slaapstoornissen. Hiervoor wordt een ketengerichte samenwerking opgezet tussen Onera (hightech MKB), Technische Universiteit Eindhoven en Stichting Kempenhaeghe. Deze nieuwe technologie zal tot een doorbraak leiden in diagnostisch onderzoek naar slaapstoornissen met als resultaat lagere kosten voor slaapstudies, meer comfort voor de patiënt tijdens deze studies, kortere wachttijden voor onderzoek en, door een brede aanpak van slaapstoornissen, een verlaging van kosten voor de zorg. Hiermee sluit het project naadloos aan bij de maatschappelijke uitdaging Health, Demography and Welfare uit de RIS3 van Zuid Nederland.

Binnen het project ontwikkelt het consortium een polysomnografie (PSG) systeem dat snel en eenvoudig aan te brengen is, door de patiënt zelf, zonder tussenkomst van gespecialiseerd personeel. Hiermee wil OP-SLEEP slaapstudies overal en voor iedereen toegankelijk maken.

OP-SLEEP breekt hiermee met de bestaande trade-off tussen comfort en diagnostische waarde en tussen kostenefficiëntie en gebruiksgemak. Bij de bestaande PSG systemen wordt de patiënt voorzien van een groot aantal sensoren op diverse plaatsen van het lichaam. Deze worden bevestigd met, onder anderen, zelfklevende elektrodes en banden om het lichaam. De verschillende sensoren worden met behulp van kabels met één of meerdere recorders verbonden. Bovendien worden slaapstudies nog veelal met de hand beoordeeld door gespecialiseerde slaaplaboranten. Slaapstudies zijn hierdoor onnodig duur en oncomfortabel voor de patiënt.

Het project wil de bovengenoemde doorbraak bereiken door de ontwikkeling van:
1) Een draadloze en comfortabele hoofdpatch voor het meten van EEG, EOG en EMG
2) Een volwaardig PSG systeem door het samenvoegen van fysiologische signalen van de hoofdpatch en een eerder, door Onera, ontwikkelde borstpatch (ECG, ademhalingsinspanning, ademhaling, zuurstofsaturatie, ademhalingsgeluid, beweging en positie)
3) Algoritmen voor geavanceerde analyse op basis van innovatieve Artificiële Intelligentie. Deze algoritmen classificeren en scoren van slaapstudies waardoor geautomatiseerde diagnostiek mogelijk wordt.

Het OP-SLEEP project draagt bij aan het valorisatievermogen van Onera, de MKB partij in het consortium. Met de unieke samenwerking en aansluiting bij de Nationale en Internationale topclusters Life Sciences and Health en HighTech Systemen en Materialen is Onera in staat het PSG systeem verder door te ontwikkelen en versneld naar de markt te brengen. De markt voor slaapstudies wordt geschat op € 9 miljard, wereldwijd. Het OPZuid project leidt daarmee tot grote economische groei en nieuwe banen voor de regio Zuid.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen