Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Open Innovatie-Alliantie Groot Composiet Noord-Holland

Looptijd: van 15 mei 2008 tot 30 september 2014

De 21-ste eeuw vraagt om een definitieve omslag naar een duurzame economie. Composieten zijn milieuvriendelijk en zijn door hun unieke eigenschappen, zoals vormvrijheid, onderhoudsarm, sterk en licht in gewicht. Composieten zijn een goed alternatief voor producten en halffabrikaten die nu uit staal, hout of ander basismateriaal worden vervaardigd. Denk hierbij aan bruggen en binnenvaartschepen, maar ook aan schotten en dekluiken.

ATO neemt de technische en organisatorische drempels weg door innovaties te ondersteunen en te begeleiden in de fasen van ontwerp tot en met industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling van composieten. ATO verbetert het algemene innovatieklimaat door kennis die nodig is voor de ontwikkeling van innovaties onderling over te dragen en uit te wisselen én te delen met onderwijs- en kennisinstellingen op dit gebied.

Dit proces vereist een stimulerende regie, samenhang en focus. Om focus en massa te ontwikkelen richt de Open Innovatie-Alliantie zich vooral op technologische Groot Composiet innovaties in de maritieme en civiele sector. Voorbeelden hiervan zijn: composiet bouwmaterialen als alternatief voor beton of baksteen, composiet laadvloer voor schepen als alternatief voor staal, of hout.

Samenwerking tussen : ATO-NH, TNO, TU Delft, ECN en andere onderzoeksinstellingen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen