Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Bamboe wordt bamboevezel en -composiet

Looptijd: van 1 mei 2016 tot 31 december 2020
Bambooder

Er is nog weinig ervaring met lokale productie van bamboe. En het loont de moeite want de productie heeft een positieve fotoprint: er wordt meer CO2 opgenomen dan dat er uitstoot is. Daarom wordt onderzocht wat de meest geschikte bamboesoorten en aanplanttechnieken zijn. Samen met een machinefabriek wordt een oogstmachine ontwikkeld. De nieuwe oogstmachine is in staat het complete proces van hele stokken te oogsten en te verwerken tot schone bamboedelen die verwerkt kunnen worden in het vervolgproces. Dit alles volledig geautomatiseerd uit te voeren. Bovendien wordt 
de bamboe milieuvriendelijk geteeld en de productie 'lokaal' opgezet, dicht bij de eindverwerkers. Het is de bedoeling om de bamboevezelproductie binnen 5 jaar op te schalen naar 100 ha (=2 mio kilo grondstof p/j) met behoud van de kwaliteiten van de vezels. 

De ruwe grondstof verwerkt tot twee soorten fijne vezels, korte en lange. De korte vezels worden verwerkt in vezel versterkte plastics voor diverse toepassingen. De lange vezels worden verwerkt tot geweven en niet-geweven bamboe-tape die gebruikt kunnen worden als versterkte lichtgewicht composiet in de bouw-, automotive en luchtvaartindustrie. De bamboe is onder andere een vervanger van hardhout. Het heeft de sterkte van staal en het gewicht van aluminium.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen