Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Bamboe wordt bamboevezel en -composiet

Looptijd: van 1 mei 2016 tot 31 december 2020
Bambooder

In dit project wordt de bamboevezelproductie binnen 5 jaar opgeschaald naar 100 ha (=2 mio kilo grondstof p/j) met behoud van de kwaliteiten van de vezels. De bamboe is een vervanger van hardhout. Het heeft de sterkte van staal en het gewicht van aluminium.

De productie heeft een positieve fotoprint: er wordt meer CO2 opgenomen dan dat er uitstoot is.
De bamboe wordt milieuvriendelijk geteeld en de productie van de bamboe 'lokaal' opgezet, dicht bij de eindverwerkers.

Er is nog weinig ervaring met lokale productie. Daarom wordt onderzocht wat de meest geschikte bamboesoorten en aanplanttechnieken zijn. Samen met een machinefabriek wordt een oogstmachine ontwikkeld. De nieuwe oogstmachine is in staat het complete proces van hele stokken te oogsten en te verwerken tot schone bamboedelen die verwerkt kunnen worden in het vervolgproces. Dit alles volledig geautomatiseerd uit te voeren.

Daarna wordt de ruwe grondstof verwerkt tot twee soorten fijne vezels, korte en lange. De korte vezels worden verwerkt in vezel versterkte plastics voor diverse toepassingen. De lange vezels worden verwerkt tot geweven en niet-geweven bamboe-tape die gebruikt kunnen worden als versterkte lichtgewicht composiet in de bouw-, automotive en luchtvaartindustrie.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen