Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Optimalisatie overleving bijvangst

Looptijd: van 20 december 2008 tot 31 december 2010
Plattegrond van de locatie van het project

Coörperatieve Producenten Organisatie Nederlandse Visserbond – Ijsselmeer, v.o.f. Schilder en Schilder VD64 en AquaTerra – Kuiperburger hebben samen de subsidie aangevraagd. Met deze subsidie hebben zij een onderzoek uitgevoerd naar het proefmodel van de uitvinding van Patrick Schilder (VD64). Met deze uitvinding wordt de vangst aan aal en de bijvangst van schubvis automatisch gescheiden. De bijvangst wordt vervolgens zonder bijkomende handelingen automatisch teruggevoerd naar het water. Het definitieve ontwerp is in het najaar van 2008 aan boord van 10 deelnemende schietfuikvissers van het IJsselmeer geïnstalleerd.  De volgende onderzoeksvragen zijn geformuleerd: Hoe kan het sorteersysteem vervolmaakt worden? En dan gaat het met name om het na-sorteer gedeelte. Werkt het systeem op alle schepen? Hoe kan predatie van de teruggezette bijvangst door vogels verminderd worden? Is het systeem ook toepasbaar bij de grote fuik visserij? ConclusiesDe belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn: De sorteerbakken functioneren naar behoren bij de schietfuikvisserij. Zo ook bij de vissers die de hoffuiken met de kotter vissen. Voor de vissers die hoffuiken vissen vanuit een bijboot is de sorteerbak niet zinvol. Het sorteren is minder arbeidsintensief. De overleving van de vis van vangsten van minder dan 10 meter diep is vastgesteld op 93%. Vis gevangen op dieptes van meer dan 10 meter is de overleving in vele gevallen nihil. In het sorteersysteem blijft altijd een bepaalde hoeveelheid vis achter. Het residu dat aan het eind van de dag achterblijft is in de schietfuikvisserij gemiddeld 10% van de totale hoeveelheid bijvangst. In de hoffuiken visserij bedraagt dit 17%.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen