Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Optische biopsie voor blaasdiagnostiek

Looptijd: van 1 januari 2018 tot 31 december 2018
Plattegrond van de locatie van het project

In dit project gaat men een katheter ontwikkelen op basis van ‘optical coherence tomography’ (OCT) technologie, het diagnosticeren van blaaskanker optimaliseren. Met de huidige diagnostiek kan de uroloog alleen de oppervlakte van de blaaswand bekijken. Wanneer er een afwijking is gedetecteerd, is het bijna onmogelijk om vast te stellen om wat voor afwijking het gaat, en wordt er altijd een biopt genomen. In sommige gevallen (30%) wordt er dan echter een biopt genomen van een onschuldige afwijking in de blaaswand, zoals bijvoorbeeld een ontsteking of littekenweefsel. Met de huidige technologie is ook niet in te schatten hoe diep de tumor in de blaaswand zit. Dit is belangrijk om te weten, aangezien de behandeling voor spierinvasieve tumoren anders is dan de behandeling voor oppervlakkige tumoren.

Met de OCT techniek kan behalve het oppervlak ook 3mm in de blaaswand in kaart gebracht worden. Hierdoor is het mogelijk om met meer nauwkeurigheid te bepalen of een verdacht stuk weefsel inderdaad een tumor is of dat het gaat om een onschuldige afwijking. Bovendien laat de doorsnede van de wand zien of de (mogelijke) kanker oppervlakkig is of spierinvasief. Spierinvasieve kanker is hiervan het meest gevaarlijk en daarvoor is snelle diagnostiek belangrijk. Scinvivo B.V. gaat in dit project een katheter ontwikkelen waarmee het mogelijk is om de arts van meer informatie te voorzien waarop hij zijn diagnose kan baseren. Ook kan de arts met deze katheter beter controleren of al het tumorweefsel verwijderd is tijdens de resectie van de tumor. Het aantal vals positieven en het aantal recidieven zal hierdoor verminderen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen