Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Paraffine uit plastic afval

Looptijd: van 1 juli 2017 tot 30 juni 2021
Plattegrond van de locatie van het project

Het recyclen van plastic afval staat nog in de kinderschoenen, want het overgrote deel (> 99%) wordt nog steeds verbrand in verbrandingsovens. De Mewa Groep heeft in de afgelopen 12 jaren het verwerkingsproces van afvalstoffen uit de CD industrie geperfectioneerd en produceert houders voor de kaarsenindustrie uit dit materiaal. Het is inmiddels een rendabel proces van afvalplastics naar heldere zuivere producten. De Mewa Groep heeft zeer goede banden met de afzetmarkt voor paraffine, zoals bijvoorbeeld de kaarsenindustrie, die momenteel de grootste afzetmarkt vormt.

Om optimaal rendement te halen uit plastic afval (waarbij de aanvoer en markt al bekend zijn) zijn aanvragers voornemens een nieuw proces te ontwikkelen om paraffine te produceren uit afvalplastic.
In tegenstelling tot huidige initiatieven, die gebruik maken van een batchproces dat met de huidige technologie?n niet op te schalen is en waar sprake is van hoog energieverbruik, willen Mewa en Maris Projects een continu proces ontwikkelen voor de productie van paraffine uit plastic afval, dat op grote schaal kan worden toegepast.

De markt voor vloeibaar paraffine is 100.000 ton per jaar in de EU met een marktprijs van ? ?1.000-?1.200 per ton (totaal ? 110.000.000). Voor paraffine in poedervorm is dit 50/60.000 ton. De marktprijs hiervoor ligt op ?1.500,- per ton (totaal ? 82.500.000,-). Omdat de huidige paraffine productie een vervuilend proces betreft (emissies), wordt de vraag naar duurzame alternatieven steeds groter en is de interesse vanuit de markt nu al zeer groot. De verwachte terugverdientijd van een commerci?le productielijn wordt geschat op maximaal 7 jaar. Aanvragers hebben al concrete vraag vanuit de markt van zowel Bolsius (producent kaarsen) als Woodflame (producent haardblokken).

De combinatie van procestechnologie (Van Maris projects) met kennis van verwerking van afvalplastic (Mewa Paraffine) is de juiste combinatie om een uniek innovatief proces te ontwikkelen dat op grote schaal kan worden toegepast in een productieomgeving. De technische Universiteit Eindhoven en DSM zullen worden betrokken voor een gedegen wetenschappelijke basis.
Binnen het project is sprake van een cross-over tussen de topsectoren hightech systemen en materialen en chemie/biobased. Er wordt een hightech systeem ontwikkeld waarbij sensoriek en processturing essentieel is voor het slagen van het project. Daarnaast speelt het verwerken van afvalmateriaal tot een zeer hoogwaardig product een grote rol in het project. Een fysisch, thermisch en katalytisch proces wordt ontwikkeld o.b.v. afvalstoffen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen