Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Partikel-Therapie-Centrum (PTC) (INTERREG EMR)

Looptijd: van 1 september 2009 tot 28 februari 2013
Plattegrond van de locatie van het project

Doel van het project is de oprichting van een partikeltherapiecentrum binnen de Euregio-Maas-Rhein, om op het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis, onderzoek en leer evenals toekomstig ook behandeling van patienten door partikeltherapie in samenwerking met de akademische ziekenhuizen Aken, Maastricht en Liège mogelijk te maken.   Partikeltherapie is een uitstekend instrument voor behandeling van diep liggende tumoren in directe omgeving van gevoelige interne organen en voor tumorentherapie van paediatrische patienten.   Partikeltherapie combineert radiobiologische en fysicalische eigenschappen van protonen met moderne accelerator-technieken tot een hoogwerkzame behandelingsmethode.   Voor werd Met de participatie van akademische ziekenhuizen Aken, Maastricht en Liège werd PTC Euregio Rhein-Maas GmbH opgericht. Deze structuur staat in voor de voorbereiding, de realisatie en de latere exploitatie van het Partikeltherapiecentrum.   Nederlandse partner in dit project: - Akademisch Ziekenhuis Maastricht P. Debyelaan 25, NL-6229 HX Maastricht PoBox 5800, NL-6201 AZ Maastricht Contactpersoon: De heer Peters Guy (Voorzitter) guy.peeters@mumc.nl   - Maastricht Radiation Oncology - Maastro clinic Dr. Tanslaan 12, NL-6229 ET Maastricht Contactpersoon: De heer Prof. Dr. Philippe Lambin (Medical Dr. Maastro Clinic) philippe.lambin@maastro.nl

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen