Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Paviljoen Dak

Looptijd: van 13 december 2021 tot 30 november 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Het Paviljoen Dak is een duurzaam dak-systeem voor platte daken in de bebouwde kom. Het systeem combineert op modulaire wijze groen dak oppervlakte met andere duurzame dak-installaties. Denk hierbij aan zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, etc. Het systeem bestaat uit een raster wat geïntegreerd wordt in de substraat laag van het groene dak oppervlakte. Aan dit raster kunnen ankers bevestigd worden. Deze ankers eindigen in standaard M8 schroefdraad, waardoor grotendeels alle installaties beschikbaar op de markt geïnstalleerd kunnen worden op dit combi-dak. Zo maken we slim gebruik van beschikbare technologieën, houden de keuze van gecombineerde installaties aan de klant en zijn/haar specifieke huis(houden) en gebruiken we het beschikbare dakoppervlak van onze steden zo efficiënt mogelijk. Zo zetten we onze daken maximaal in om (de gevolgen van) klimaatverandering tegen te gaan en te verminderen.
Het dakoppervlak van onze steden wordt momenteel minimaal ingezet om te helpen bij klimaatadaptatie. Bij nieuwbouw ligt er al veel meer nadruk op het toepassen van bovenstaande technologieën, maar bij bestaande bouw is er geen toereikende oplossing waarin het beschikbare dakoppervlak zo veelzijdig en efficiënt mogelijk ingezet wordt.
Dit betekent dat onze (binnen)steden voor een enorme opgave staan om te reageren op de effecten van klimaatveranderingen, en actief bij te dragen aan de vermindering van klimaatrisico’s en effecten. Door het mogelijk te maken om onze daken slim in te zetten kunnen we duurzame stroom opwekken, warmte winnen, water opvangen, hitte-eilandeffect voorkomen/verminderen, en bijdragen aan de flora en fauna van onze steden. Vooral in stedelijk gebied zijn dit actuele problemen waar het Paviljoen Dak in voorziet.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen