Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Phase 1 - Disruptiv

Looptijd: van 21 april 2021 tot 30 juni 2022

Uitgangspunt voor het Disruptiv-project is een initiatief van een wereldmarktleider in de verpakkingsindustrie om de DruIDe RFID-technologie te gebruiken om verpakkingsmaterialen te digitaliseren. De digitalisering van verpakkingen bestaat momenteel uit de streepjescode, die een directe koppeling vormt tussen een product en goederenbeheersysteem. Deze koppeling maakt het mogelijk een aantal taken uit te voeren, zoals “Track & Trace” en zorgt verder voor een vereenvoudigd magazijnbeheer. Ondanks deze voordelen resulteert het handmatig scannen van de streepjescode in extra kosten, tijdverlies en fouten, door ontbrekende/problematische scans en beschadigde/bevuilde streepjescodes. De belangrijkste reden hiervoor is de vereiste directe “line of sight” tijdens het scannen van de streepjescode. Daarom wordt al meer dan 20 jaar geprobeerd de streepjescode te vervangen door RFID-labels die zonder directe “line of sight” leesbaar zijn. RFID-systemen zijn al rendabel voor hoogwaardige producten. Voor logistieke massamarkt-toepassingen, zoals brief- en pakkettransport, zijn de kosten van het RFID-label te hoog en heeft de streepjescode zijn voorkeurpositie kunnen behouden. Een oplossing werd gepresenteerd door het INTERREG V gefinancierde DruIDe-project, dat een prototype RFID-systeem met kosten in het sub-cent-bereik opleverde.Aangezien voor het oorspronkelijk ingediende Disruptiv project onvoldoende middelen beschikbaar, is het project in twee fasen opgesplitst. De voorliggende aanvraag projectbeschrijving betreft de fase 1. In fase 1 is het de taak om geschikte RFID-tags te ontwikkelen die op papier kunnen worden geprint, deze in een relevante testomgeving te evalueren en bedrijfsplannen voor de deelnemende mkb's te ontwikkelen. De doorontwikkeling van de technologie tot een product dat in een operationele omgeving wordt getest, waarna de technologie interessant wordt voor investeerders, is het doel van de tweede fase van het project.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen