De Greenport Regio Boskoop is de centrale greenport voor de boomkwekerij. In het Zuidwijk-gebied zijn zo'n 70 ondernemers gevestigd. De bedrijven in het Zuidwijk-gebied kampen met serieuze achterstand. Deze achterstand hangt samen met de verkaveling, gebrekkige ontsluiting, milieuonvriendelijke teelt, maar ook met een gebrek aan samenwerking tussen ondernemers. Om bij te blijven bij de concurrentie, zijn kavelomvang en ontsluiting belangrijk voor moderne sierteelt-bedrijven. Herinrichting is daarom een voorwaarde voor behoud van de concurrentiekracht.
Doel van de Pilot Duurzaam Zuidwijk is op vernieuwende wijze en opererend vanuit een 'één greenportgedachte' de kansen in het gebied in kaart te brengen en tot een duurzaam productieproces te komen. Dit levert een overdraagbare aanpak op.
De traditionele teelt in Boskoop is vollegrondsteel, met mest op de grond en gewasbeschermingsmiddelen. Water met gifstoffen wordt via drainage geloosd op het oppervlaktewater met waterverontreiniging als gevolg. De Europese Kaderrichtlijn Water maakt een duurzamer teeltproces noodzakelijk. Stappen hiertoe vanuit de ondernemers blijven echter uit. Dat komt onder andere door de belemmerende kavelstructuur. Daarom wordt de herinrichting in het Zuidwijk-gebied aangegrepen om tot een innovatief en duurzamer teeltproces te komen. In een pilot gaan de partners samenwerken. Er komt een innovatief gesloten systeem in combinatie met een collectieve watervoorziening. Gietwater wordt gebufferd en gezuiverd met gehulp van een zg helofieten-filter.
De ondernemingen die deelnemen aan de pilot zullen gebruik maken van een gemeenschappelijke waterbuffer. De pilot moet andere ondernemers in de Greenport laten zien dat een milieuvriendelijker productieproces in de praktijk mogelijk is.
Samenwerking tussen : gemeente Boskoop, sierteeltondernemers, een wateringenieursbureau, het Hoogheemraadschap en kennisinstellingen.