Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Pilot ontwikkeling selectieve vangtuigen voor wolhandkrabben en uitheemse rivierkreeften

Looptijd: van 1 maart 2011 tot 29 februari 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvatting VisAdvies heeft in samenwerking met Visserijbedrijf Arnold Werkhoven een onderzoek uitgevoerd met als doel een kreeften-krabben kooi in Nederland te introduceren. Een voorwaarde hierbij was dat de kooien minimale bijvangsten hebben voor aal en schubvis .  Op basis van een literatuurstudie en een studiereis zijn vangtuigen voor het veldonderzoek geselecteerd. Voor het vissen op wolhandkrabben is een ander vangtuig nodig dan voor de visserij op uitheemse rivierkreeften. Het veldonderzoek is uitgevoerd in de maanden september tot en met november. In deze periode kent de vangst van Chinese wolhandkrabben bij de passieve monitoring met fuiken, een jaarlijkse piek. Er zijn fuiken met verschillende soorten aas en onbeaasde fuiken ingezet om meer het effect hiervan te onderzoeken. Constateringen Er zijn kooien ontwikkeld die voldoen aan de belangrijkste doelstelling. Er zijn namelijk kooien ontwikkeld die zeer selectief vissen. In verhouding tot het gewicht van de gevangen wolhandkrabben en kreeften, is het aandeel bijvangst minimaal. De voor de krabbenkooi ontworpen ontsnappingsconstructie bleek tijdens labtesten goed te functioneren. Gedurende de pilot is geen enkele aal in de kooien aangetroffen. Het vissen met dode vis als aas in kreeftenkooien levert geen veel grotere vangst van kreeften op. In het buitenland is dat wel zo.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen