Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

PlantValue, het beste uit de plant

Looptijd: van 1 mei 2015 tot 31 maart 2018

 

Project 1. Plant Value

Met het project Plant Value zet HLB in op duurzame gewasbescherming met een zo hoog mogelijk rendement uit de plant. HLB doet dit onderzoek in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Stichting ROL en New Businesses. Met de volgende projecten wil HLB bijdragen aan verduurzaming van de akkerbouw:

  • Ozon komt voor in de lucht en kan schade aan blad eren veroorzaken, bijvoorbeeld in de vorm van bladvlekken op aardappel. HLB doet onderzoek naar mogelijkheden om deze ozonschade te beperken. Met nieuwe technieken wordt gewerkt aan het snel kunnen vaststellen van de oorzaak van bladvlekken, die bijvoorbeeld ook door schimmels veroorzaakt kunnen worden.
  • In de bodem zijn vele bacteriën aanwezig die een gunstig effect kunnen hebben op de groei van een plant. Bij het HLB wordt onderzocht hoe verschillende goedaardige bacteriën kunnen worden ingezet om plantgezondheid te verbeteren.
  • Aaltjes die schade aan aardappel veroorzaken overleven als cysten in de bodem en `worden wakker` wanneer aardappel wordt geteeld. HLB werkt aan een methode om de aaltjes te bestrijden door ze te wekken met stoffen van planten uit de aardappelfamilie.
  • De teelt van lelies wordt bemoeilijkt door schadelijke aaltjes in de bodem. Deze aaltjes kunnen biologisch bestreden worden door teelt van afrikaantjes (Tagetes). HLB werkt aan het optimaliseren van Tagetes teelt en het winnen van het stofje luteïne uit de bloemetjes. Luteïne kan gebruikt worden als medicijn. 

Project 2. Veenkoloniale aardappelmoeheid (AM) precies in beeld

Schadelijke aaltjes in de bodem kunnen de aardappelziekte aardappelmoeheid veroorzaken. De laatste jaren neemt in de Veenkoloniën de besmetting met deze aaltjes soorten toe. In samenwerking met akkerbouwers wil HLB de problemen precies in beeld brengen en werken aan oplossingen. Dit met zoveel mogelijk biologische maatregelen zoals het kiezen van juiste aardappelrassen. Binnen dit project is er veel aandacht voor het verbeteren en versterken van de biodiversiteit in de bodem. Op deze manier wordt op een duurzame manier gewerkt aan het bestrijden van schadelijke aaltjes in de bodem.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen