Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Pleisterplaats / recreatieknooppunt Kustbatterij Fort Diemerdam

Looptijd: van 1 januari 2007 tot 1 maart 2015

Fort Diemerdam is gelegen aan de Overdiemerweg te Diemen. Het fort, een voormalige kustbatterij in de Stelling van Amsterdam, ligt aan het water van het IJ-meer, tegenover IJburg, naast de oostelijke ontsluitingsbrug naar IJburg en vlakbij het natuurgebied de Diemer Vijfhoek en de elektriciteitscentrale.

De groene stadsrand is voor de recreant de poort naar het landelijke gebied. Nergens wonen de Amsterdammers zo dichtbij, een vrij te bezoeken, fort of batterij als straks bij Diemerdam. De kustbatterij (fort) Diemerdam wordt een culturele pleisterplaats voor wandelaars, fietsers, skeelers, kanoërs en gebruikers van pleziervaartuigen te maken. Daarom komt er op het terrein, op de plaats van het voormalige soldatenonderkomen, een paviljoenrestaurant. De bestaande gebouwen worden gerestaureerd en samen met diverse culturele, toeristische en recreatiepartijen komt er een plan dat er voor zorgt dat het gebied aantrekkelijk wordt en blijft. Daarnaast wordt er een tentoonstelling gemaakt en worden er diverse actuele activiteiten georganiseerd, zodat het fort en de omliggende projecten naamsbekendheid krijgt.

Naast de kustbatterij is de oostelijke ontsluitingsweg naar IJburg, waar 30.000 Amsterdammers komen te wonen, aangelegd. Op het voormalig KNSF terrein in Muiden worden momenteel 1.475 woningen en 75.000-100.000 m2 ruimte voor kantoren gebouwd en in Bloemendalerpolder nog eens 2.500 woningen. Voor de mensen in deze nieuwe woongebieden is ook groene ruimte nodig.

Op langere termijn zal blijken dat de Kustbatterij Diemerdam een heel bijzondere status heeft in de verdere ontwikkeling van hoogwaardige recreatie in de Amsterdamse regio. Bovendien zullen veel mensen dit gebied gaan ontdekken, omdat er steeds een wisselende tentoonstelling of evenement is en men in de omgeving heerlijk kan recreëren. Het is een plek, met horecagelegenheid, die dagelijks te bezoeken is.

Samenwerking tussen : Diemer Vijfhoek, Provincie Noord-Holland, Stadsherstel Amsterdam NV en Stichting Herstelling.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen