Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Plug & Play AGV

Looptijd: van 1 januari 2019 tot 31 december 2021
Plattegrond van de locatie van het project

In alle sectoren vindt steeds meer automatisering plaats, om productiviteit te verhogen en kosten te verlagen. Steeds vaker worden Autonoom Geleide Voertuigen (AGVs) ingezet om (logistieke) bedrijfsprocessen te automatiseren, waarbij grote afstanden afgelegd worden. De eerste generatie AGVs was daarbij gebonden aan een fysieke infrastructuur, zoals magneten, radiobakens en/of lasers. Nieuwe generatie AGVs maakt gebruik van geavanceerde sensoren en software om de relatieve verplaatsing t.o.v. de vloer en absolute locatie van de AGV te kunnen bepalen, zonder gebruik te maken van een fysieke infrastructuur.
De techniek van de nieuwe generatie AGVs staat echter nog in de kinderschoenen. Iedere toepassing vergt een maatwerk oplossing, specifieke technologie (en nieuw ontwikkelwerk) en ingrijpende beslissingen; o.a. bedrijfsprocessen, inrichting en ondergrond van de toepassingsomgeving worden om de AGVs heen ontworpen, waarna veel (technische) operationele ondersteuning van de AGV-leverancier is vereist. Dit resulteert in zeer hoge kosten, waardoor AGV-oplossingen alleen op grote schaal rendabel zijn. Vanuit de markt is een sterk stijgende vraag naar betaalbare nieuwe generatie AGV-oplossingen; m.n. voor kleinschalige ‘service robots’ die logistieke werkzaamheden uitvoeren.
Nobleo (Eindhoven) en Accerion (Venlo) zullen gezamenlijk een grote stap zetten in de markt van AGV-oplossingen, met de ontwikkeling van een Plug & Play AGV concept: Een fysieke ‘box’ die op praktisch elk elektrisch aangedreven voertuig (EV) kan worden aangesloten en hiervan een AGV maakt, waarbij de (eind)gebruiker snel en zelfstandig de AGV kan configureren voor verschillende omgevingen en (complexe) toepassingen.
De projectpartners zullen op basis van voorgaande in eigen beheer ontwikkelde prototypes en ‘Proof of Concepts’ (zowel op hardware- als softwaregebied), deze Plug & Play AGV Box kunnen ontwikkelen. Hiervoor doen ze de volgende deelontwikkelingen:
- Plug & Play sensorbox: Ontwikkeling van een kleine en lichte ‘box’, incl. sensoren en software, om snel en nauwkeurig relatieve verplaatsing te bepalen om plaats te bepalen en navigeren op veelvoorkomende gladde ondergronden (e.g. beton, epoxy), ten behoeve van logistieke & productieautomatisering toepassingen met de AGV.
- Automatische installatie & configuratie: Ontwikkeling van een AGV-platform (i.c.m. de sensorbox), incl. gebruiksvriendelijke gebruikersinterface, ten behoeve van eenvoudige installatie van de ‘box’ en configuratie van de AVG door (eind)gebruiker.
- Robuuste autonomie: Ontwikkeling van een storingsprotocol, zodat de AGV autonoom, en nagenoeg vrij van storingen bij de eindgebruiker kan functioneren.
Om deze Plug & Play AGV Box breed in te kunnen zetten, maar daarnaast betaalbaar te houden, worden er drie ‘add-on modules’ ontwikkeld. De ‘add-on modules’ upgrade het basismodel van de ‘box’, om met verschillende veelvoorkomende complexe situaties om te gaan. Dit specifiek afgestemd op de toepassingsomgeving. De drie ‘add-on modules’, bestaande uit hightech hard- en software, zullen de volgende functionaliteit aan de Plug & Play AGV Box toe kunnen voegen:
1. Omgang complexe ondergronden: ‘add-on module’ om relatieve verplaatsing op (zachte) ondergronden met veel reliëf en/of weinig licht te kunnen realiseren; zoals aarde ondergronden en de binnenkant van industriële pijpleidingen/silo’s.
2. Omgang complexe omgevingen: ‘add-on module’ om te kunnen maneuvreren in omgevingen met veel dynamiek, i.e. met veel rondlopende mensen en/of (ver)plaatsingen van objecten.
3. Omgang complexe toepassingen en communicatiesystemen: ‘add-on module’ om de AGV te kunnen integreren met complexe bestaande bedrijfsprocessen en (IT)systemen, en opschaling AGV-netwerken.
Met de ontwikkeling van dit goedkopere, universelere en tevens volledig autonome Plug & Play AGV-concept, wordt een geheel nieuwe markt ontsloten voor service robots: AGVs die logistieke handelingen en (eenvoudige) werkzaamheden kunnen uitvoeren in uiteenlopende sectoren en omgevingen, zonder dat dit op grote schaal hoeft te worden toegepast om het rendabel te maken. Door de ontwikkeling van ‘add-on modules’ kan de inzetbaarheid van de AVG desgewenst worden uitgebreid, zonder dat het een (duur) over gedimensioneerd systeem wordt, en zonder dat hoge investeringen in bouwwerken, specifieke inrichtingen en/ of bedrijfsprocessen noodzakelijk zijn. Uniek aan deze Plug & Play AGV is dat deze daarnaast zeer eenvoudig in gebruik zal zijn, d.m.v. het modulaire installatie & configuratie platform, en daarmee zeer breed inzetbaar is.
Beide bedrijven zijn erop gebrand de nieuwe markt voor service robots die ze zien ontstaan te ontsluiten en hiermee bedrijven in staat te stellen logistieke werkzaamheden in uitlopende sectoren verder te automatiseren. Door samen te werken kunnen deze twee relatief jonge bedrijven, uit het Topcluster HTSM, de benodigde sprongsgewijze innovatiestap maken. Ze verwachten hierna snel te kunnen doorgroeien.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen