Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Polanen

Looptijd: van 1 oktober 2019 tot 30 juni 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Het project Polanen betreft de uitrol van een slim warmtenet in het Westland. Het warmtenet zal gevoed worden door een geothermiebron, en 39 glastuinbouwers zullen hierop aangesloten worden. Hiermee wordt CO2 uitstoot gereduceerd omdat de kassen niet of veel minder met WKK's of gasketels verwarmd worden: het duurzame warmtenet met geothermiebron zal de kassen van warmte voorzien. De glastuinbouwers kunnen zelf hun warmte inkopen vanaf het warmtenet via een handelsplatform.

Het project is onderdeel van het Warmte Systeem Westland, waarbinnen een groot ringnet aangelegd wordt dat gevoed wordt met duurzame warmtebronnen en waar op termijn ook restwarmte geïnjecteerd kan worden. Het Warmte Systeem Westland wordt een open net, waarop derden warmte kunnen leveren aan de gebruikers op het net.

Na aansluiting van de glastuinbouw is ook opschaling naar de gebouwde omgeving in het Westland mogelijk. Hiermee ontstaat een opschalingsperspectief om de bestaande- en nieuwbouw in het Westland te verwarmen met geothermie in plaats van aardgas.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen