Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Pootvis wordt minder duur betaald

Looptijd: van 1 september 2010 tot 31 mei 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvatting De introductie en ontwikkeling van nieuwe kweekvissoorten is belangrijk voor de toekomst van de Nederlandse aquacultuursector. Het lijkt erop dat de snoekbaars daarbij een goede kans van slagen heeft. Voor een duurzame ontwikkeling is het nodig om volledige controle over een gesloten levenscyclus van de soort te hebben. Voor snoekbaars is dit momenteel alleen gedeeltelijk mogelijk. Het doel van dit project is om zowel de ouderdieren als het jongbroed volledig indoor te houden en op te kweken. Hiervoor is er praktisch onderzoek verricht naar een aantal verschillende kritieke fasen in de reproductiecyclus van snoekbaars.  Conclusies De pootvisproductie voor snoekbaars is verder ontwikkeld, maar met het huidige protocol is deze productie commercieel nog niet haalbaar. De kwaliteit van de geproduceerde pootvis is nog niet goed genoeg en de uitval is te hoog. Er zouden meer gegevens verzameld moeten worden om een beter beeld te krijgen van de kritieke fasen in de verschillende ontwikkelingsstadia van de larven en jonge vis. Voor een efficiëntere ontwikkeling van het reproductieproces is er meer informatie nodig over de broodstock achtergrond en eerdere productieresultaten. Monitoring en dataverzameling zijn erg arbeidsintensief en hebben alleen zin als dit heel nauwkeuring gebeurt. In het rapport wordt een aantal aandachtspunten voor mogelijk vervolgonderzoek benoemd. Geadviseerd wordt om een keuze te maken en enkele onmisbare stappen verder uit te werken en beter te monitoren

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen