Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

PowerParking

Looptijd: van 1 januari 2017 tot 31 december 2019

PowerParking levert een belangrijk puzzelstuk in de energietransitie. Doel van het project is om (grote) parkeerterreinen te ontwikkelen tot een ge?ntegreerde ?lokale energiecentrales?.
Op twee parkeerplaatsen wordt een pilot uitgevoerd; op de luchthaven (langparkeren) en op het aangrenzende bedrijventerrein (dagparkeren). De parkeerplaatsen worden uitgerust met een dak van zonnepanelen. Er worden in eerste instantie 200-250 parkeerplekken, verdeeld over OMALA en de luchthaven, overkapt met 5000 m2 zonnedak (0,5 MW opgesteld vermogen). De terreinen worden voorzien van een DC netwerk, bidirectionele laadinfrastructuur en LED verlichting. Door middel van een smart grid wordt opgewekte energie daarheen geleid waar ze het meeste opbrengt (snelladen, laden) en zo nodig tijdelijk opgeslagen. Het overschot aan energie kan in de verdere lokale behoefte voorzien. Er worden verschillende manieren van opslag getest. Het systeem wordt aangesloten aan een openbaar hybride gelijk/wisselstroomnetwerk (AC/DC net) dat -buiten de scope van het project- wordt aangelegd door Liander.
Naast de ontwikkeling van het technische model, worden in PowerParking de sociaal-economische en marketing aspecten onderzocht en een samenwerkingsmodel ontwikkeld. Er moet onder andere worden onderzocht onder welke voorwaarden elektrische autobezitters akkoord gaan met het gebruik van hun accu's voor tijdelijke energie-opslag en welke arrangementen de parkeerplaatseigenaren hiervoor kunnen aanbieden.
Toekomstperspectief De resultaten van dit project moet een grootschalige uitrol mogelijk maken over andere parkeerplaatsen op bijvoorbeeld havens, luchthavens, park & rides in de KvW regio en daarbuiten.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen