Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

PowerPlane Development, Airborne Wind Energy

Looptijd: van 22 februari 2010 tot 31 december 2013
Powerplane

Energie opwekken met een zweefvliegtuig

Een PowerPlane zet windkracht in elektriciteit om met behulp van een zweefvliegtuig. Het vliegtuig dat aan een kabel van ultrasterke vezels is vastgemaakt, is verbonden met een lier en stroomgenerator op de grond. Het vliegt in een vast patroon op een hoogte van 300-600 meter dwars op de wind. De enorme trekkracht van het vliegtuig aan de kabel wordt op de grond omgezet in stroom. Kansen voor West heeft bijgedragen aan een project om de technische haalbaarheid van het PowerPlane-systeem te onderzoeken. Dit gebeurde op een testlocatie in Kraggenburg. De technische en ook economische haalbaarheid werden met succes aangetoond. Dit biedt PowerPlanes een reëel uitzicht op een elektriciteitsproductie uit windkracht onder veilige (luchtvaart)omstandigheden en tegen lagere kosten dan fossiel gestookte alternatieven.

De besturing van het vliegtuig en de generator is volledig geautomatiseerd en het systeem beschikt over een automatisch start- en landingsmechanisme. Elektriciteit wordt opgewekt in een – bij voldoende wind – continu herhaalde cyclus van eerst patronen vliegen en elektriciteit opwekken en daarna duiken en de kabel inrollen. Tijdens deze duikvlucht is de kracht op de kabel klein, terwijl de generator in tegengestelde richting draait. Daardoor wordt tijdens de duikvlucht weinig elektriciteit verbruikt.

'Het automatisch vliegen met een vliegtuig aan een kabel en het opwekken van elektriciteit is een wereldprimeur.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen