Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Praktijknetwerk Sumwing Zuid

Looptijd: van 1 augustus 2010 tot 1 juni 2012

United Fish Auctions (UFA) vormt de tweede visafslag in Nederland met vestigingen in Scheveningen, Colijnsplaat en Stellendam. UFA werkt met een groot aantal partijen samen en vormt op die manier een praktijknetwerk. Dit praktijknetwerk wil een bijdrage leveren aan het verfijnen van de techniek van de Sumwing. De Sumwing is een vistuig dat sinds enige jaren als alternatief voor de traditionele boomkor wordt gebruikt. De boomkor zorgt voor veel bodemberoering en hoge brandstofkosten. De Sumwing is een tuig waarbij de boom vervangen is door een vleugel. Vooraan de vleugel zit een zogenaamde neus die ervoor zorgt dat deze vleugel de bodem minder beroert. De Sumwing is al bekend in de visserijsector maar er zijn nog verbeteringen mogelijk. Met name in de zuidelijke Noordzee zijn meer slijtageproblemen geconstateerd. Het praktijknetwerk richt zich op het ontwikkelen van een techniek die meer geschikt is voor de zuidelijke Noordzee en een levensduur heeft van minimaal drie jaar. Het praktijknetwerk Sumwing Zuid bestaat naast UFA uit vier visserijbedrijven uit de Gemeente Goedereede (VOF Groenendijk (GO9), Fa. De Vogel (GO23), Van Dam (GO31) en VOF Zeevisserijbedrijf GO37). Van Wijk Installaties en Constructies, Maaskant Shipyards Stellendam en HFK Engineering zijn betrokken bij het ontwikkelen en installeren van de vistuigen. En vanuit wetenschappelijke hoek bieden het Landbouw Economisch Instituut (LEI), IMARES en ILVO ondersteuning. Subsidieregeling: Collectieve acties in de visketen 2010

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen