Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Premature baby's draadloos monitoren met de Bambi Belt

Looptijd: van 8 september 2017 tot 31 december 2018
Plattegrond van de locatie van het project

In Europa worden er per jaar ongeveer 130.000 extreem premature baby’s geboren (voor de 32 weken zwangerschap). De schatting is dat dit aantal jaarlijks met 1,5% zal toenemen. De impact van een vroeggeboorte is groot. Zo gaat dit gepaard met een verhoogde kans op sterfte, een achterstand in de cognitieve ontwikkeling (zoals vormen van autisme) en/of fysieke handicaps. Doordat er in de nabije toekomst meer premature kinderen worden verwacht zullen de gepaard gaande medische problemen en bijkomende medische kosten naar verwachting stijgen. Deze medische problemen worden deels veroorzaakt door pijn en stress die de premature baby’s ervaren tijdens de ziekenhuisopname in een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) in combinatie met de separatie van de ouders. De huidige monitoringstechnologie die in de NICU wordt gebruikt is een grote oorzaak hiervan. De vitale lichaamsfuncties van de premature baby’s worden momenteel gemonitord met een plakelektrode systeem dat middels draden is verbonden aan een monitor. De huid van een premature baby is echter zo kwetsbaar dat het dagelijkse aanbrengen en verwijderen van deze plakelektroden aanzienlijke pijn en stress met zich mee brengt. Daarnaast verhindert de aankoppeling middels draden en plakeletroden het huid-op-huid contact met de ouders, wat ook bekend staat als Kangaroo(moeder)zorg.

In dit project ontwikkelen Bambi Belt B.V. (hierna: Bambi) en Semiconductor Ideas to the Market B.V. (hierna ItoM) een draadloos en huidvriendelijk monitoringsysteem voor premature baby’s: de Bambi Belt. De Bambi Belt is een draadloze band die om de borst van een premature baby wordt geplaatst. Deze band bevat geen plakelektroden en monitort effectief verschillende vitale parameters van premature baby’s zoals de lichaamstemperatuur, ademhalingsfrequentie en hartfunctie (ECG en hartslag). Dit innovatieve product is gemakkelijk aan te brengen door medisch personeel en zorgt ervoor dat de baby geen stress en pijn ervaart bij het aanbrengen. Ook kunnen ouders eenvoudig en regelmatig huid-op-huid contact kunnen hebben met hun pasgeboren kind omdat het niet middels draden is aangekoppeld aan een monitor. De Bambi Belt heeft een grote impact op de kwaliteit van zorg voor een premature baby. Door vermindering van stress en pijn en de verbetering in Kangaroo(moeder)zorg ontwikkelt een premature baby zich beter en sneller waardoor het ziekenhuisverblijf met 2 dagen kan worden verkort. Hierdoor alleen al kunnen gerelateerde gezondheidszorgkosten met € 4000,- per premature baby verminderd worden. Daarnaast zal het kind zich ook cognitief beter ontwikkelen waardoor ook kosten die gepaard gaan met levenslange zorg worden verminderd.

Dat er een duidelijke behoefte is vanuit de markt voor een nieuw monitoringssysteem voor premature baby’s wordt ondersteund door de vele Letters of Intent die Bambi via haar brede netwerk heeft verzameld in de afgelopen 1,5 jaar. Deze LOI’s zijn ondertekend door hoogstaande neonatologen van 18 verschillende ziekenhuizen uit 8 landen.

Om een product te ontwikkelen dat aan de exacte behoefte van de markt voldoet werken de projectpartners nauw samen met diverse neonatologen. Door kennis van premature zorg te combineren met de kennis van de projectpartners uit de Life Science en High Tech, zijn de projectpartners in staat om een uniek product te ontwikkelen waarmee een doorbraak wordt bereikt in de kwaliteit van zorg voor premature baby’s. Hiermee krijgen deze baby’s een beter start in het leven.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen