Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Preventie van oogziekte via verrijkte eieren

Looptijd: van 23 juli 2008 tot -

De ziekte Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD), is op dit moment de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij personen boven de leeftijd van 55 jaar. Alleen al in Europa, is bij 5,5 miljoen mensen LMD gediagnosticeerd. Naar schatting hebben in de EU en VS 100 miljoen mensen een verhoogde kans op LMD. De ziekte ontstaat o.a. door onvoldoende opname van het beschermende pigment luteïne in het lichaam en dus in het oog. Van nature komt luteïne voor in eieren. Newtricious heeft i.s.m. het Academisch Ziekenhuis Maastricht een speciaal ei ontwikkeld met een verhoogd luteïne gehalte. De unieke binding aan de eidooier zorgt voor een effectievere opname in het lichaam. Newtricious verwerkt deze speciale eidooiers tot een ingrediënt in een drankje of poeder waardoor mensen dit gebruikersvriendelijk kunnen nuttigen. Hierdoor kan de progressie naar LMD afnemen. Newtricious wil dit product met een gezondheidsclaim (toegelaten door de overheden), wereldwijd introduceren.   Doelstelling van het project is om middels klinische studies voldoende wetenschappelijke onderbouwing te genereren om een gezondheidsclaim te behalen.   

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen