Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Proefinstallatie Nereda technologie rwzi Utrecht

Looptijd: van 31 mei 2012 tot 31 december 2014
Nereda

Proef rwzi Utrecht met nieuwe waterzuiveringstechniek Nereda

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Utrecht, die per dag 75 miljoen liter afvalwater schoonmaakt, kampt met een verouderde installatie. Onderdelen van de installatie zijn versleten en aan vervanging toe en het schoongemaakte water voldoet binnenkort niet meer aan de normen, die de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) voor de nabije toekomst hanteert. Deze rwzi van het Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zorgt voor het lokale en regionale waterbeheer in het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Kansen voor West heeft meebetaald aan een pilot met een proefinstallatie om de nieuwe zuiveringstechnologie Nereda te testen. Deze werd uitgevoerd door het waterschap in samenwerking met het Nationaal Nereda Onderzoeks Programma (NNOP).

Bij de Neredatechniek wordt het afvalwater gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels in plaats van slibvlokken. Hierdoor is het zuiveringsslib en het schoongemaakte water makkelijk van elkaar te scheiden. Nabezinktanks, om de laatste vlokken slib uit het water te halen, zijn dan niet meer nodig. Deze techniek heeft zich in kleinere zuiveringsinstallaties bewezen als effectief, energiezuinig en ruimtebesparend. De vraag was of dit ook bij grotere installaties het geval is. Het onderzoek gaf nauwkeuriger inzicht in de kosten en toepassingsmogelijkheden van Nereda ten opzichte van de andere mogelijke varianten op het gebied van waterzuivering. Het waterschap bepaalt in 2016 tot welke type zuiveringsinstallatie zal worden overgegaan, mede op grond van de bevindingen van deze proef.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen