Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Proeftuin Maritieme Innovatie

Looptijd: van 1 mei 2010 tot 1 juli 2014
Proeftuin maritieme innovatie

Samenwerking sleutel tot succes in de maritieme maakindustrie

De regio Drechtsteden staat bekend om zijn maritieme activiteiten, zowel in het vervoer, de binnenvaart en baggerindustrie als in het bouwen van schepen voor deze sector. Om de goede concurrentiepositie te behouden moet de sector blijven innoveren. Ook mag door de vergrijzing van werknemers hun kostbaar opgebouwde kennis niet voorgoed wegebben. Daarom wordt meer dan ooit de noodzaak gevoeld veel aandacht te besteden aan voldoende instroom van op de praktijk gerichte, goed opgeleide werknemers.

Het programma Proeftuin Maritieme zette in op samenwerking van bedrijven in diverse innovatietrajecten. Daarmee werd de terughoudendheid van bedrijven om ‘in elkaars keuken te kijken’ doorbroken. Bedrijven leerden elkaar beter kennen en raakten doordrongen van de meerwaarde van samenwerken, evenals van het belang de lijnen met de onderwijsinstellingen kort te houden, van middelbaar onderwijs tot en met universitair onderwijs.

De bijdrage van Kansen voor West werd gebruikt om de noodzakelijke kruisbestuiving tussen de participerende partijen tot stand te brengen. Daarvoor brachten ‘thema-aanjagers’ vraag en aanbod op het gebied van innovatie bij de bedrijven en onderwijsinstellingen in kaart. Via workshops, seminars, R&amp,D studies en multimedia toepassingen werden studenten en bedrijven over en weer bij elkaars innovatieve ideeën betrokken. Veel initiatieven vonden navolging en brachten partijen blijvend bij elkaar.‘Speedsolving Maritime: Door speeddating hebben scholen en bedrijven meer begrip voor elkaar gekregen.'

Samenwerking tussen : Werkgevers Drechtsteden, Da Vinci College, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool INHolland, Scheepsbouw Nederland, de Stichting Projecten Binnenvaart en het Scheepvaart en Transport College.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen