Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Proeftuin Recycling Thermo-Plastische Composieten

Looptijd: van 14 maart 2019 tot 14 maart 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Composieten maken een sterk groei door in luchtvaart, automobiel en machinebouw. Composieten koppelen bijzondere mechanische eigenschappen als stijfheid en sterkte aan een laag gewicht en goede vormgevingsmogelijkheden.
Steeds meer aandacht is er voor thermoplastische composieten. Deze bieden als voordeel ten opzichte van thermo-hardende composieten, dat ze taaier zijn en daarom minder snel beschadigen. Ze kunnen veel sneller tot onderdelen worden gemaakt. Dat maakt deze materialen zeer interessant voor productie van grote series.
Een belangrijke bottleneck is dat de bestaande infrastructuur voor polymeer recycling niet geschikt is voor composieten. Dit terwijl op laboratoriumschaal al is aangetoond dat thermoplastische composieten goed recyclebaar zijn. De uitdaging is echter om deze op te schalen. We moeten de kennis hiervoor nu opbouwen om klaar te zijn als het volume in thermoplastische composiet reststromen te groot worden. De uitdaging is om deze reststromen te verwerken tot herbruikbaar granulaat waarbij de lengte van de vezels zo lang mogelijk blijft. Dat is de kern van dit proeftuinproject.
Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen